Caperdonich 1992 21 år Old Particular 51,5 %

Destillert oktober 1992, tappet mars 2014, lagret på et refill hogshead, Ref DL10282.

caperdonich_oldp-1Nese: Smør og vanilje. Friske urter. Veistøv. Med vann får jeg fortsatt litt veistøv, men også en frisk, vegetalsk lukt, som en blomstereng etter regn (selv om de to burde utelukke hverandre). Eller kanskje nettopp våt asfalt etter sommerregn? Fortsatt er det en del vanilje og noen fruktige noter gjør også anslag.

Smak: Smørbukk og melkesjokolade. Vann henter frem varmt pepperpreg på smaken. Litt mer vann og jeg får hermetisert fruktsalat og krem sammen med pepperet, og med nøtteaktig avslutning.

Kommentar: Dette liker jeg. Mye som skjer, men det oppleves harmonisk. Mye vann tar den også.

To Tårn Mørkehvit 4,5%

Siste brygg fra mikrobryggeriet ved jernbaneverkstedet i Trondheim har hentet inspirasjon fra Tyskland. Dunkelweissen var lenge standardølet i Tyskland men men lageren og pilsnerens overtagelse gikk også tyskere over til å foretrekke den lysere og lettere hefeweissen.

Flasken er fra batch #114.

ToTarnMorkehvitAMLFarge: Mørk brun, lekkert og tykt brunt skum.

Nese: Freia kakao. Mørke hvetetoner med litt modne, røde frukter kommer litt etterhvert.

Smak: Tørr og lett sjokoladepreg med ett lett og elegant hvetepreg. Smaker strengt tatt mer som en sjokoweissen. Også et mer markant humlebitt enn det man forventer i de mest tradisjonelle hveteølene, Litt skarp smak som muligens kan tilskrives kullsyren. Kaffe og lær kommer krypende sammen med stigende temperatur.

Konklusjon: En artig og frisk variant av et meget klassisk brygg. Gjør seg nok godt i nærheten av en varmekilde da den iskald er lett, frisk og sjokoladepreget – mens de tyngere og rikere aromaene kommer med økt temperatur.

Innkjøpt: Meny Tillertorget, Trondheim

Craigellachie 1999 12 år Provenance 46 %

Destillert høsten 1999, tappet vinteren 2011, fra en sherry butt ref 7974.

burns-5Nese: Hermetisert fersken, fudge, røde epler og litt søt lakris. Med vann utvikler den frisk frukt, men også noen unoter (som lett råtten frukt). Fortsatt en del lakris.

Smak: Litt treverk og mye appelsinmarmelade. Treverket forsterkes med vann og den får bitter ettersmak av eik.

Kommentar: En trivelig hverdagsdram uten vann, med vann blir den langt mindre trivelig, men ikke direkte udrikkelig.

Jolly Pumpkin Weizen Bam 4,5 %

Interessant nok finner jeg ikke alkoholstyrken på etiketten.

jollypumpkinweizenNese: Banan og appelsin.

Smak: Hjemmelagd fruktsalat med appelsin, eple, banan og rosiner (og ingen kunstig søtning). Syrlig, fruktig, og et lett krydderpreg.

Kommentar: Dette var rett og slett innmari godt.

Kjøpt på Gulating, Trondheim.

Schneider Weisse Tap 4 Mein Grünes 6,2 %

schneidertap4
Kanskje ikke så passende glass, men BrewDogglassene er så kule.

Nese: Litt nøtteaktig maltpreg. Umoden banan.

Smak: Litt nøtteaktig malt her også. Tørt og veldig lett bittert humlebitt. Umoden banan.

Kommentar: Mindre søtt enn en gjennomsnittlig weissen, og ganske godt.

Laagen Pale Ale 4,7%

Det er mye godt som kommer fra Gudbrandsdalen og tradisjonen for kvalitet når det kommer til mat og drikke står sterkt i regionen. Øl har lenge vært en vanskelig sak grunnet norske regler og reguleringer. Når nå mikrobryggeriene popper opp i hver krok av landet er det ikke rart at det kommer noen i denne dalen også.

Dagens brygg er en pale ale med engelsk inspirasjon.

LaagenPaleAleAMLFarge: Lys gylden.

Nese: Fruktig og lett søtlig. Liflige hint av både tropisk frukt og mer «hjemmlige» typer som eple, drue og pære.

Smak: Et lite upassende tørt fjøspreg er noe av det første som treffer. En lett utvannet fruktighet kommer etterhvert før en perlende, tørr, bitter og lett fruktig smak setter inn og blir den dominerende faktoren. Lang bak kommer også noen krydderier som kardemumme og nellik.

Konklusjon: Noen unoter å finne på smaken, men totalt sett et godt øl som likevel lider litt av å måtte være under 4,7%. Noen få desimaler til hadde nok gjort susen her.

Innkjøpt: Meny Lade, Trondheim (54,90 / 50cl)

Egge Gård Ekte sider 4,7 %

Lot 12/2104.

egge47

Nese: Friske, grønne epler og et hint av sitron.

Smak: Epler og litt sitron.

Kommentar: Absolutt godkjent dette. Litt kjedelig, men tørr nok til å funke utmerket som alternativ til de enkle engelske siderene. Norske utesteder må gjerne bytte ut Magners og dess like med Egge.

Kjøpt på Gulating, Trondheim.

Talisker 12 år 58,1 %

Denne er fra Diageos Special Release i 2007.

burns-6Nese: Litt skarp, og jeg finner eukalyptus på denne også. Utvikler seg ikke noe særlig med litt vann, den er fortsatt ganske lukket på nesa. Med mer vann begynner jeg å ane et hint av røyk og noe fruktig dukker også opp. Gule epler, kanskje?

Smak: Brente jernbanesviller, brunt sukker, mørk sjokolade og svart pepper. Alt forsterker seg med vann, særlig pepperet, men den får også noe frisk frukt på smaken.

Kommentar: Selv om nesa er litt skuffende er smaken spot on. Jeg må nok sikre meg en dram til av denne om flaska ikke er tom neste gang jeg har sjansen.

KSM Mr. Porter 4,7%

Korvald Søndre Mikrobryggeri ligger på gården Korvald Søndre like utenfor Mjøndalen. Gården driver også med utleie av selskapslokaler for forskjellige anledninger og er rimelig populære i regionen.

Mikrobryggeriet startet i mai 2013 og har hovedsaklig distribusjon på Østlandet hos både restauranter og dagligvareforretninger. I tillegg selger de direkte fra låven hver fredag ettermiddag (15-18). Bryggeriet oppgir at de sikter seg inn på kvinner og styrer unna de «særeste» ølslagene og satser på matøl. Alt er ufiltrert, upasteurisert og tapping, korking og etikettering skjer for hånd.

Mr. Porter er ikke overraskende en porter. Består av tysk og britisk malt med humle fra USA og New Zealand. Denne aktuelle flasken (Batch #112 – best før: 1.12.14) var helt flat ved åpning og kun når bunnfallet begynte å komme ble det en anelse skum i glasset.

KSMMrPorterAMLFarge: Mørk brun med et lett rødlig skjær. Det lille skummet som ble var lys brunt.

Nese: Kaffe og lær. Den er både tørr og fruktig, noe jeg synes en porter bør være. God maltkarakter med en anelse røstet karakter.

Smak: Flat, tørr fruktighet med preg av kaffe, lakris og lær. Noe syrlighet som kan skyldes at best før datoen er passert med god margin.

Konklusjon: Fraværet av kullsyre trekker ned, men ellers var det en lett og fruktig liten porter. Snill og god.

Innkjøpt: Meny Oslo City, Oslo