Arran Bourbon Cask 1996 Cask # 1038 56,1 %

Destillert 21. august 1996, tappet 26. april 2005, flaske 158 av 240.

arran_bc_1038Nese: Malt, hint av mentol og einerbær. Etter en stund i glasset dukker syrlige bringebær opp. Vann henter fram svart pepper og syrlige pærer og et hint av frukttyggegummi.

Smak: Malt, Vademecum, eikebitterhet. Vann demper Vademcumen og henter inn noe vegetalsk.

Kommentar: Jeg kan ikke huske at den hadde så mye urte- og krydderpreg før, også denne flaska har stått under halvfull en stund, men her føler jeg at det kanskje er en forbedring heller enn det motsatte. Veldig god – og spennende – lukt, litt kjedeligere på smak.

Arketyp 10%

Dette er en samarbeidsøl mellom svenske Nynäshamn Ångbryggeri og Dogfish Head fra USA. Brygget er en del av Dogfish Heads prosjekt «Ancient Ales» der de reiser rundt i verden og finner eldgamle oppskrifter som de brygger sammen med et lokalt bryggeri.

For Skandinavia hadde gjenskapt en oppskrift basert på funn i Danmark og på Gotland. Molekylærbiologen Pat McGovern (Dr. Pat i ølkretser) analyserte prøver tatt fra bunnen av drikkekar, kopper og krukker og utfra dette satt opp en liste over hva som kunne ha vært i det de drakk. I prøvene fant han spor av tyttebær, pors, mjødurt, ryllik, honning og byggmalt.

Nynäshamn Ångbryggeri ble utvalgt i skarp konkurranse med andre skandinaviske bryggerier, men heller ikke de fikk vite hva det skulle brygges med før kontrakten var underskrevet. Blandt skule man ha 50 kilo bjørkesirup, noe som krever 5000 liter bjørkesevje.

8000 flasker (25cl) ble produsert (pluss noen fat) og noen er faktisk fortsatt tilgjengelige på Systembolaget. Prisen er 75 SEK og den står i hylla hos 18 butikker i skrivende stund og det er også 55 flasker igjen på hovedlageret. Best før-dato er 06-2016.

NynashamnArketypFarge: Lys brun med et lett rødlig skjær.

Nese: Honning og bjørk. Urter og krydderier jeg ikke klarer å sette navn på (sikkert pors, mjødurt, ryllik osv). Veldig portvinsaktig. Alkoholen klarer også å sette sitt preg på aromabildet.

Smak: En fruktig anslag der alkoholen kommer snikende og tar litt over. Skarpe kryddertoner sammen med syrlige bær gir en intens smaksopplevelse. Skarpheten gir seg etter kort tid og går over i en frisk og søtlig smak av frukt, bær og krydder som blir sittende i lenge. Honningen holder ut lenge, men må til slutt gi tapt og noen urtearomaer er de som blir igjen til slutt.

Konklusjon: Et spesielt og rimelig unikt øl. Denne flaska har stått lagret hjemme hos meg i litt over ett år. Anbefales å smake.

Brora 1975 20 år Rare Malts 54,9 %

brora_rare_maltsNese: Sitrus, bål, mye sprit. Med en del vann blir det mer frukt, melon og søte pærer.

Smak: Kald røyk, sitrondrops pakket inn i vokspapir, eik. Med vann kommer et varmt krydderpreg fram, en del eikebitterhet også og gjærdeig.

Kommentar: Denne har stått en stund som slant, og har nok tapt seg litt. Den trenger også ganske mye vann for å bli behagelig å drikke, jeg tipper på lite aktive fat siden spriten er så lite kamuflert etter 20 år. Det er mye godt her, desverre skjemmes smaken av en litt for fremtredende bitterhet som jeg ikke kan huske at var der når flasken var nyere. Et eksempel på at vi burde rydde litt i skapet?

Balder Sognapils Extra 6%

Den ordinære Sognapilsen er å få på velassorterte dagligvarebutikker rundt omkring, men Sognapils Extra er polvare og er p.t. tilgjengelig hos 19 polutsalg rundt om i landet.

Strengt tatt ikke så er det ikke så mye pilsaktig over dette brygget. Untappd har den som «Dunkel Munich Lager», Ratebeer operer med betegnelsen «Dunkler Bock» mens Beeradvocate har den inne som «Bock».

Balder Sognapils ExtraFarge: Lys brun. Bayeraktig.

Nese: Malt, hint av krydder, lær, sjokolade og karamell.

Smak: Lett med markant preg av sjoko- og karamellmalt. Fruktige hint av eple, plommer og røde bær og noen mørke kryddertoner.

Konklusjon: Tror jeg legger med på Ratebeer/Beeradvocate-definisjonene her, den er mer bokk-aktig. I så måte en frisk, rik og skummelt lettdrikkelig bokk. Litt for søt til å drikkes alene, men med en pakke Salt & Vinegar Crips matcher godt.

Banks Caribbean Lager 4,7%

Jeg kunne ikke unngå å bli fristet av denne når jeg gikk forbi den på butikken og varmen var innstilt på unorsk nivå forleden. Dessverre ble den ikke drukket under den verste varmen, noe som muligens var en feiltagelse.

Brygget er fra Barbados der det har blitt brygget siden 1961 av det uavhengige bryggeriet Banks (Barbados) Breweries Ltd, som også har det lokale agenturet for tapping av bl.a. Coca Cola og brygging av den lokale varianten av Guinness.

Banks Caribbean LagerFarge: Særs lys gul

Nese: Lett maltsødme med hint av bitterhet

Smak: Lett bitterhet, flat smak, litt fruktighet

Konklusjon:  Servert nær frossent i 30-40+ funker det sikkert. I Norge inntreffer ikke dette så ofte.

Magners Pear 4,5 %

magners_pear

Nese: Søte Bartlettpærer, kommers eplesider.

Smak: Omtrent som lukt, men mindre tydelig pærepreg.

Kommentar: Endra mindre å trakte etter enn orginalen. Blir ikke kjøpt igjen, ikke engang om jeg har fryktelig lyst på sider og dette er det eneste alternativet.

Dette er forresten ekte pæresider, altså perry, ikke bare smakssatt eplesider (eller eplevin med kullsyrevann). I alle fall i henhold til etiketten som hevder: «The only fruit we use in Magners Pear Cider is pears.»

Aass Sommerøl

Det tradisjonelle sommerølet fra Aass i Drammen har vært på markedet i en årrekke og bruker ofte å slå ann i sommerøltestene norske medier svømmes over med når varmen melder seg. På Ratebeer er karakteren 1,9, mens på den mer folkelige Untappd er det 3,01.

Farge: Særs lys og bleik gul

Nese: Lett, lett maltaroma

Smak: Lett søtlig, høvelig fylde. Ren.

Konklusjon: Smaksmessig ingen høydare, men god sommerøl.

Lesestoff til stille dager på jobb #33

Da er drikkelig.no tilbake fra sommerferie, og selv om det ikke har vært helt stille i ferien regner jeg med at det kan merkes at aktiviteten tar seg litt opp. Siden det ikke har blitt publisert noen «lesestoff til helga» i ferien blir det en mandagsutgave denne uka (og om det dukker opp nok saker blir det vel en fredagsutgave også).

The interwebz: Mange har savnet Whiskyleaks, som har vært nede siden i vår en gang da endringer på vertsserveren gjorde at Are måtte skrive om koden sin. Siden Are, som de fleste av oss andre, ikke har dette som jobb tok det en stund før han fant tid til å fikse sidene, men nå er de oppe igjen og de første «ryktene» om hva som kommer på septemberslippet er på plass. Applaus til Are.

The interwebz: Whiskygospel har intervju med Morrison Bowmores SoMe-ansvarlige Kristine & Jenny.

Trondheim: Den andre Bryggerifestivalen går av stabelen torsdag til lørdag denne uka. Mer info om festivalen finner du i Arves innlegg fra i går, men jeg vil gjerne nevne at både herr og fru drikkelig.no er påmeldt som frivillige på festivalen og håper du slår av en prat når du er innom (enten vi står bak eller foran baren når du ser oss, vi har selvsagt tenkt å delta som publikum også). For de som ikke er klar over det vil jeg også minne om at Bryggerifestivalen er en del av Trøndersk Matfestival, arrangert av Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS, så sett av tid til å smake på all den fantastiske maten som presenteres utenfor bryggerifestivalområdet også.

Oslo: Det er ikke bare i Trondheim det er festival. Grünerløkka brygghus arrangerer festival 29. og 30. august. De sier fortsatt på nettsidene at detaljert program kommer «senere», men det begynner vel å bli på tide nå? I alle fall, det er vel bare å sette av datoene om du er i Oslo-området.

The interwebz: Whiskyfun er 12 år. Det er en respektabel alder for en hvilken som helst nettside, for et hobbyprosjekt av en blogg er det virkelig imponerende. Jeg publiserte mitt første innlegg på bokbloggen 20. februar 2002, så jeg burde vite hva jeg snakker om. Meg bekjent har Serge ikke tatt noen bloggpauser, og det har jeg – gjentatte og til dels lange – og i whiskybloggsammenheng ligger jeg selvsagt noen år etter. Gratulerer til Whiskyfun, måtte det bli 12 år til med eksepsjonelle anmeldelser.

Glenbeg: Ardnamurchan, Adelphis nye destilleri, er operativt. Den første newmaken rant gjennom spritklokka i midten av juli. Destilleriets nettside lanseres neste uke, i mellomtiden kan man følge med på facebooksidene til Adelphi.

Cotswolds: Cotswolds Distillery er et annet prosjekt som nå har kommet i gang, dette i «hjertet av England» som de selv sier. De skal produsere både maltwhisky og gin med ingredienser fra nærområdet. Cotswolds Distillery kan du også følge på Instagram.

The interwebz: Det er desverre en sørgelig kjennsgjerning at alkohol ikke bare bringer gode ting med seg. I A-magasinet fredag 25. juli var det en glimrende artikkel om Jostein Hetlands kamp mot alkoholmisbruket, den synes jeg du skal lese.

 

Mack Summer Party

Mack stiller også i år med to sommerøl. Deres «hippe» variant «Smrprty» ble i fjor omdøpt til Summer Party. Ifølge den opprinnelige reklamen skal det være lettere, friskere og mer funky enn ordinært sommerøl.

Farge: Særs lys gul

Nese: Lett hint av malt og en nesten fraværende humle.

Smak: Lett fruktig med en lett maltsødme. Balansert og velintegrert humle.

Konklusjon: En lett øl med god balanse og smak, overraskende godt. Mangler Mack-preget. Troner høyt i kategorien.