Arketyp 10%

Dette er en samarbeidsøl mellom svenske Nynäshamn Ångbryggeri og Dogfish Head fra USA. Brygget er en del av Dogfish Heads prosjekt «Ancient Ales» der de reiser rundt i verden og finner eldgamle oppskrifter som de brygger sammen med et lokalt bryggeri.

For Skandinavia hadde gjenskapt en oppskrift basert på funn i Danmark og på Gotland. Molekylærbiologen Pat McGovern (Dr. Pat i ølkretser) analyserte prøver tatt fra bunnen av drikkekar, kopper og krukker og utfra dette satt opp en liste over hva som kunne ha vært i det de drakk. I prøvene fant han spor av tyttebær, pors, mjødurt, ryllik, honning og byggmalt.

Nynäshamn Ångbryggeri ble utvalgt i skarp konkurranse med andre skandinaviske bryggerier, men heller ikke de fikk vite hva det skulle brygges med før kontrakten var underskrevet. Blandt skule man ha 50 kilo bjørkesirup, noe som krever 5000 liter bjørkesevje.

8000 flasker (25cl) ble produsert (pluss noen fat) og noen er faktisk fortsatt tilgjengelige på Systembolaget. Prisen er 75 SEK og den står i hylla hos 18 butikker i skrivende stund og det er også 55 flasker igjen på hovedlageret. Best før-dato er 06-2016.

NynashamnArketypFarge: Lys brun med et lett rødlig skjær.

Nese: Honning og bjørk. Urter og krydderier jeg ikke klarer å sette navn på (sikkert pors, mjødurt, ryllik osv). Veldig portvinsaktig. Alkoholen klarer også å sette sitt preg på aromabildet.

Smak: En fruktig anslag der alkoholen kommer snikende og tar litt over. Skarpe kryddertoner sammen med syrlige bær gir en intens smaksopplevelse. Skarpheten gir seg etter kort tid og går over i en frisk og søtlig smak av frukt, bær og krydder som blir sittende i lenge. Honningen holder ut lenge, men må til slutt gi tapt og noen urtearomaer er de som blir igjen til slutt.

Konklusjon: Et spesielt og rimelig unikt øl. Denne flaska har stått lagret hjemme hos meg i litt over ett år. Anbefales å smake.

Forfatter: Arve

Trønder, far, ølnerd, whiskynerd, hobbyautist, geek light, bussjåfør og anglofil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.