Aass California Hveteøl 4,7%

Aass Bryggeri i Drammen var ganske tidlig ute med spesialøl i forhold til noen av de andre store bryggeriene. Vi skal faktisk helt tilbake til 2007 da Aass opprinnelig lanserte Aass Gourmet-serien (to år senere ble den relansert på boks). Fram til da hadde vel de fleste butikknyhetene til de store bryggeriene dreid seg om en nyskapene, unik, enestående og grensesprengene lys lager.

Nøyaktig hva et California Hveteøløl er har jeg ingen anelse om, da jeg aldri har hørt om det før. Boksen sier at det «er et lyst, undergjæret øl med hvitt skum. Det har sitt utspring fra bryggerikulturen langs vestkysten av USA. Blandingen av hvetemalt og byggmalt, sammen med en bitter humle, har blitt drukket i årtier til mat»

AassCaliforniaHveteolAMLFarge: Lyst strågult, litt bleik. Skummet er korrekt nok hvitt.

Nese: Hint av hvetekarakter som nesten overdøves av den mer intense duften av lagerøl.

Smak: Lett bittert, noe fruktighet og et hint av hvetearomer. Frukten blir liggende litt på ganen og gir toner av eple, fersken og kiwi før det ebber ut i en litt emmen ettersmak.

Konklusjon: Innholdsfortegnelsen oppgir byggmalt før hvetemalt, så allerede der melder mistanken om at det ikke er et hveteøl seg. Og smaken hinter om at det ikke er brukt hveteølgjær i dette brygget. Dermed ender de opp med en lager med hvete oppi (litt som Lysholmer Spesial og Hansa Premium – bare med mer hvete). Ikke vond, men dønn kjedelig og få fellestrekk med hveteøl.

Innkjøpt: Meny Moholt, Trondheim

BenRiach 15 år Sherry Finish 46 %

Lagret på amerikanske eks-bourbonfat og så sluttlagret på Pedro Ximenez eks-sherryfat.

BenRiach spiritstill
BenRiach spiritstill

Nese: Bringebærsyltetøy, tørket frukt og vanilje. Bringebærsyltetøyet får selskap av appelsinmarmelade med vann, og også litt brent sukker.

Smak: Brent sukker, plommesyltetøy og eik. Hakket bitrere med vann, ellers mye det samme.

Kommentar: Et snilt sherrymonster, kan man vel kalle dette. Relativt velbalansert og ganske god, men den blir rett og slett litt for søt for min smak til å nå helt opp.

Dieu du Ciel Solstice d’Hiver 10,2 %

IMG_4188Nese: Kaffedrops, lett bourbonpreg.

Smak: Kaffe, karamellpudding og cognac. Med andre ord, hele desserten, kaffen og avec’en i ett glass.

Kommentar: Burde kanskje drukket denne etter middagen, snarere enn før, men det er vanskelig å angre på å ha drukket noe som er så godt.

Drukket på The Bishops Arms, Östersund.

Trondheim whiskyfestival 2015

På lørdag er det tid for whiskyfestival i Trondheim igjen, og i dag ble nettsiden oppdatert med oversikt over festivalområdet og lister over hvilken whisky som kommer til å være tilgjengelig hvor og hvor mange bonger du må ut med for en dram.

En av tingene det er greit å gjøre når man skal på whiskyfestival er å gå gjennom hva som er tilgjengelig og legge en slagplan. (Andre ting det kan være lurt å gjøre kan du lese om i Festivaltips.) Det er lurt å vurdere om det er noe som kan gå tomt fort (i fjor forsvant Highland Park Freya ganske tidlig, for eksempel). I tillegg er det god sjanse for at det er fler whiskyer du har lyst til å smake på enn det du faktisk klarer i løpet av festivalens åpningstid, så det er ganske lurt å prioritere. Og når du har gjort det er det lurt å lage seg en cirkaoversikt over rekkefølge.

Alt dette er det langt enklest å gjøre i Excel eller Google Sheets, synes jeg , da kan jeg filtrere og sortere etter det jeg vil av kriterier. Til OWF i høst lagde jeg derfor et regneark med alle de tilgjengelige whiskyene, og nå har jeg gjort det samme for TWF. Og siden det ikke er noen grunn til at vi skal sitte på hver vår tue og finne opp hjulet deler jeg selvsagt med dere.

Brewski/All In Culebra DIPA 8%

Brewski Brew er et nyoppstartet bryggeri i Helsingborg. Bryggingen startet opp høsten 2014 etter at grunnleggeren, Marcus Hjalmarsson, har drevet gjøkbryggeriet High Nose Brew som brygget hos Höganäs Bryggeri. Fire øl på Systembolaget har det blitt så langt.

All Inn Brewing er et Göteborgsbasert bryggeriselskap som i påvente av eget bryggverk opererer som gjøkbryggeri med både svenske og internasjonale bryggerier (de har bl.a. et samarbeidsbrygg med Lervig). De har holdt på siden 2012 og står også bak ølfestivalen All In Beer Festival i Göteborg (6.-7. november).

Brygget, som er en DIPA med mango og havtorn, ble brygget til All In Beer Festival 2014 og er da et samarbeid mellom Brewski, All In og bryggerimesteren til Cigar City Brewing, Wayne Wambles.

BrewskiAllInCulebraAMLFarge: Gylden guloransje med ymse småpartikler flytende rundt. Pent og tykt skum.

Nese: Fruktig med tropisk tilsnitt, markant bitterhet og hint av sukkerlake.

Smak: Bittert med en bismak av mango og det jeg antar er tindved. En smak som minner litt om Haribo Fersken dukker etterhvert opp, men bitterheten forsøker å overdøve den totalt.

Konklusjon: En intens DIPA med et litt fruktig tilsnitt. Humla er der men resten av brygget klarer ikke å fylle på nedenfra så det blir for ubalansert og tynt.

Innkjøpt: Systembolaget Östersund (48,90 SEK / 33cl)

BenRiach 25 år 50 %

Shhh, whisky sover! Lageret på BenRiach.
Shhh, whisky sover! Lageret på BenRiach.

Nese: Vanilje, badstue, appelsinmarmelade. Med vann kommer tørkede tranebær, svart pepper, honning og lavendel.

Smak: Solvarme treplanker, bittert eikepreg, hint av tørket frukt. Vann henter fram aprikos og honning, og på ettersmaken litt karamell og et hint av lakris.

Kommentar: Fin kompleksitet, men den trenger litt tid i glasset for å åpne seg skikkelig. Jeg synes nok det er i overkant mye fat (tre) å spore, men det er bare så vidt jeg kaller det for mye, så er du mer glad i gammel whisky enn meg er denne definitivt verdt å prøve.

 

Lille Marius 4,7%

Stavanger Brygghus begynte sine dager som et hjemmebryggeri før de startet hjemmebryggerbutikk. Lanseringen av Stavanger Brygghus som eget bryggeri skjedde med brask og bram i 2014 – dog uten eget bryggeriutstyr. Derfor gikk turen opp til Trondheim for å brygge hos Austmann og sommeren 2014 kom det første ølet ut på markedet – Lille Marius (navnet er hentet fra en figur i Alexander Kiellands roman Gift).

Brygget er en American Pale Wheat Ale som er brygget med maltene Pale Wheat, Pale Ale og Carared i tillegg til litt havreflak. Magnum og Mosaic er humlesortene.

StavangerLilleMariusAMLFarge: Lys gylden og lett uklar. Pent og tykt skum på toppen.

Nese: Hvete og litt sitrus. Lett og frisk med en lett dominans fra humla. Men etterhvert kommer også malt og hvetekarakteren bedre fram sammen med en litt sur fruktkompott.

Smak: Frisk, lett og humledominert. En viss fruktighet er å spore i bakgrunnen, men overdøves av topptonene fra humla.

Konklusjon: Litt for overhumlet for meg og dermed blir det litt for endimensjonalt. Det er gode ting i bakgrunnen, men de klarer ikke å komme fram i lyset. Ting blir bedre med økt temperatur, men ikke nok for meg.

Innkjøpt: Gulating, Trondheim

Mundaka Summer Ale 3,5%

Ikke hver dag man finner en 3,5%-øl i en norsk butikk, og et italiensk mikrobrygg av alle ting. Ikke lett å finne noe vettugt om bryggeriet. Men ved hjelp av Google Translate tror jeg at de startet i 2012 og da i all hovedsak som gjøkbryggeri under navnet Birra Olma. Dette ble såpass lønnsomt at de da fikk finansene i orden for å starte et bryggeri og valget falt på Cr/ak – med en lett gjenkjennelig logo i form av en hånd formet som et fabrikklokale med langfingeren stikkende opp som en fabrikkpipe (visstnok en hilsen til industribryggeriene). Selve bryggeriet ligger i Campodarsego, midt mellom Venezia og Vicenza.

Mundaka er en av ølene som har blitt med fra gjøkbryggingens dager, og som fortsatt brygges av andre da det på etiketten står «Brewed by P.I.05684930968». Dette er selskapsnummeret til Birrifico Hubi, et bryggeri i Bernareggio – nordøst for Milano.

Navnet kommer fra Mundaka bukta som ligger like utenfor Bilbao og ut mot Biscayabukta (Spania). Så her er det sommer hele året som gjelder. Humle fra USA, New Zeeland og Japan er blandt med italiensk malt for å lage et «nært narkotisk øl».

OlmoMundakaSummerAleAMLFarge: Lys, lett gylden stårgul. Ivrig, hvitt skum som demper seg raskt og legger seg pent over ølet.

Nese: Bittelite hint av sitrus og noen andre frukter.

Smak: Bitterheten dominerer totalt. Litt vannaktig fruktsmak kan spores i bakgrunnen sammen med en viss maltsødme. Men det er humla som styrer showet her. Med økende temperatur demper humla seg litt og en viss tropisk fruktighet kommer fram.

Konklusjon: Ganske overraskende med tanke på at det er oppgitt som sommerøl, men her er det kanskje mine norske erfaringer/fordommer som spiller inn. Dette ølet er litt for sommerøl det Brewdogs Nanny State er for alkoholfrie øl. Morsomt hvordan det endrer seg fra svært friskt og humlerikt til aromatiskt og fruktig med stigende temperatur – praktisk for et sommerøl

Innkjøpt: Gulating, Trondheim