Macallan 25 år 43 %

Klassikeren. Vi kjøpte noen av de siste flaskene som var tilgjengelige på polet når Macallan introduserte Fine Oak og tapningen forsvant fra de fleste markedene i verden. Det er fortsatt en av de dyreste whiskyene jeg har kjøpt (smertegrensen min har endret seg forbausende lite de siste ti årene), men vel verdt alle penga. I alle fall husker jeg den sånn.

I dag er det International Whisky Day, som er et initiativ satt i gang for å hedre Michael Jackson. 27. mars var bursdagen hans, og whiskyfans verden over oppfordres til å heve glasset og donere penger, fortrinnsvis til forskning på Parkinsons, som Michael Jackson led av. Et av whiskyskribentens favorittdestilleri var Macallan, derav valget av dagens dram.

macallan25-1Nese: Eik, mørk sjokolade, tørkede, røde bær. Rosin, og rom-rosin iskrem. Litt mer melkesjokolade med vann, og rom-rosinisen er definitivt lagd med ekte fløte.

Smak: Eik og rosin, mørk sjokolade, kirsebær i rom. Mye det samme med vann. Ettersmaken er av tørkede tranebær, eik, nøtter og mer sjokolade. Og den er lang.

Kommentar: Den har heldigvis ikke blitt dårlig på flaska. Denne har nok stått åpen i en ti års tid, og jeg lurer på om ikke jeg skal helle slanten over på en mindre flaske nå når jeg først har den ute av skapet, sånn for sikkerhets skyld. Det ville være en tragedie om den mistet futten (særlig med tanke på hvor mye man må ut med om man skal ha tak i en flaske i dag. DET er over min smertegrense, det kan jeg love). Ettersmaken er så lang at en dram kan vare hele kvelden om du konsentrerer deg, en slurk varer en halvtime eller deromkring. Macallan er kanskje ikke blandt mine favorittdestillerier, men denne tapningen er uten tvil blandt mine favoritttapninger.

Arran Sherry Cask 1998 fat #47 53,1 %

Destillert 19. januar 1998, tappet 6. februar 2014.

twf-9Nese: Selje, mintsjokolade, mørk sjokolade, kaffelikør. Med vann utvikler den tørket aprikos og melkesjokolade.

Smak: Litt brent gummi (men ikke for mye), einerkvist, tørket frukt og bitter sjokolade.

Kommentar: Også ganske utypisk sherryfat, men mer gjenkjennelig enn fat #129. Også denne appellerer mindre til meg enn tildligere fat har gjort, men det er likevel en god whisky.

Smakt på Trondheim whiskyfestival 2015.

Lesestoff til helga #62

wwd

Internett: Det er International Whisky Day i dag og i den forbindelse har Whisky Sponge sikret seg et intervju med hovedpersonen selv: International Whisky Day: Exclusive Whiskysponge Interview With Whisky. Fornøyelig og til dels tankevekkende lesning.

Internett: The Whisky Exchange har intervjuet Diageos Nick Morgan om NAS-fenomenet. Det har ført til mange diskusjoner på diverse fora, og mange er oppgitt over vage svar, men det er jo interessant å høre hva de store produsentene selv sier (eller er villige til å si) om saken.

Internett: Og når vi snakker om NAS: The Malt Desk har skrevet det de selv omtaler som «an opinion piece».

All In RLGK 10517 Celebration Stout 12%

All In Brewing er et svensk gjøkbryggeri (de har planer om eget bryggverk) som raskt har steget i gradene i svenske bryggerkretser. Som liten fisk i den store bryggeridammen kan de lett snu seg rundt og brygge fikse ting.

RLGK er brukernavnet til en bruker på Ratebeer som har lagt inn smaksnotater der siden 2003. Dette brygget er for å feire hans registrering nummer 10517 på Ratebeer (han er nå oppe i 12025).

Selve brygget er en Imperial Stout som er brygget hos Göteborgsbryggeriet Dugges Ale & Porterbryggeri. Det inneholder vaniljebønner, kakaobiter og kaffe fra den lokale kaffebrenneren Per Nordby.

AllInRLGK10517CelebrationStoutAMLFarge: Svart. Tykt og mørkt skum.

Nese: Kaffe, bitter kakao, lakris og litt lær. Tørt og godt.

Smak: Søtlig og rik. En tørr og intens aroma av kaffe, bitter kakao og melkesjokolade kommer litt etterhvert. Alkoholen er rimelig framtredende og gir et syrlig preg. Overraskende lett med tanke på alkoholstyrken. En viss fruktighet (kirsebær, solbær) er også tilstede, men dekkes godt over av kaffen og kakaoen.

Konklusjon: Et intenst og rikt øl av dimensjoner som er nesten sjokkerende lettdrukket. Snadder.

Innkjøpt: Systembolaget Bestillingsutvalg (39,90 SEK / 33cl)

Arran Sherry Cask 1998 fat #129 51,8 %

Destillert 3. februar 1998, tappet 10. september 2014.

twf-10Nese: Syrin, selje og After Eight. Ingen nevneverdig forskjell med vann.

Smak: Kvist, menthol. Mer malt med vann og også noe krydder.

Kommentar: Veldig lite typisk sherryfat (first-fill er det garantert ikke), og jeg er slett ikke like begeistret for denne som jeg har vært for tidligere Arran sherry cask fat. Vondt er det jo ikke, men ikke løp-og-kjøp, heller.

Smakt på Trondheim whiskyfestival 2015.

Monarchy Preußen Weißen 5,5%

The Monarchy har jeg såvidt vært borti før, da i form av et samarbeidsbrygg med danske Kissmeyer. Denne gangen står denne tyske gjøkbryggeren på egne ben. Men hvem er The Monarchy? Det er Sebastian Sauer (bryggeripuben Braustelle i Köln og dens underbruk Freigeist Bierkultur) som står bak prosjektet. Målet er å gjenoppdage gamle tyske øl og oppskrifter.

Dette er en krydret variant av klassisk tysk hveteøl. Og det er brukt sukkerbetesirup, ingefær og einer i tillegg til hvetemalt, byggmalt, humle og gjær. Oppskriften ble funnet i en bryggebok fra 1831.

TheMonarchyPreussenWeissenAMLFarge: Lys gul med et lite oransje tilsnitt. Lite skum til hveteøl å være.

Nese: Syrlig og frisk med toner jeg ikke er vant med i hveteøl. Tror det er ingefæren og sukkerbetene som gjør seg kjent. Men veldig nedtonet til å begynne med, mye mer heftige ved 10-12 grader.

Smak: Her var det ikke mye som minner om klassisk tysk hveteøl, men det er en markant hvetekarakter her. Einene er langt framme i smaksbildet og gjør seg faktisk veldig godt sammen med ingefæren. Det er nesten en liten anelse av surølkarakter (eplesyre?) helt i bakgrunnen som kvikker opp hele sulamitten. En mer sukkeraktig aroma dukker opp når bunnfallet kommer oppi glasset.

Konklusjon: Et rart øl. Ikke vondt men ikke noe jeg vil drikke mye av jevnlig. Men er det et øl verdt å smake – så absolutt.

Innkjøpt: Systembolagets Bestillingsutvalg (45,40 SEK / 50cl)

Bunnahabhain 1990 23 år Berrys’ fat #3513 54,3 %

twf-8Nese: Krydder og aik, eukalyptus og einer. Med vann begynner det å lukte som duftviskelær (sånne som vi samlet på på barneskolen) og appelsinmarmelade.

Smak: Malt, eik, vanilje og laubærblad. Vann henter fra epleskall og eukalyptus.

Kommentar: Tar mye vann. God, men ubalansert.

Smakt på Trondheim whiskyfestival 2015.

Södra Pale Ale 3,5%

Det nærmer seg påske og for mange innebærer dette en Sverigetur. Litt research på hvilke øl som bør kjøpes i svenske dagligvarebutikker er derfor på sin plass. En av de siste brede lanseringene innen butikkølkategorien i Sverige er nok et øl fra Södra Maltfabriken, denne gangen i form av en pale ale.

Det er Pale Ale- og Karamellmalt som er maltsortene i brygget. Humlene som er brukt er Magnum, Chinook, Citra og Simcoe.

SodraPaleAleAMLFarge: Lys rav med en lett og hvit skumtopp.

Nese: Fruktig og rik aroma med en god sødme og frisk bitterhet. Et virkelig amerikansk preg.

Smak: Et lett og kullsyrepreget anslag. Frukt og bitterhet i samspill med en liten sødme spillende i bakgrunnen. Ingen sørlig fylde å snakke om, men det kan vel egentlig ikke forventes i et 3,5%-brygg.

Konklusjon: Et meget godt svensk butikkøl. Denne kan det nok bli med flere av over grensa.

Innkjøpt: Ica Supermarked Traktören, Östersund

Blair Athol 1991 22 år Berrys’ fat #7279 46 %

twf-7Nese: Blomster, litt parfyme, malt og pepper. Med vann og litt tid i glasset utvikler den røde epler, kanel og mørk sjokolade.

Smak: Malt, pepper og syltetøy. Med vann blir den skarpere og får et litt uggent maltpreg, men det roer seg igjen etter en stund i glasset.

Kommentar: Jeg var skeptisk lenge, men ble solgt etterhvert. Smaken kunne vært mer kompleks, men lukta veier opp for mye.

Smakt på Trondheim whiskyfestival 2015.