Lesestoff til helga #93

Norge: Det er over tredve år siden det siste kommersielle malteriet i Norge forsvant, men det betyr selvsagt ikke at det ikke maltes korn i Norge. I sommer skrev Ølportalen om Marc Myers (vi har lenket til saken før) som har satt seg fore å få bryggeriene til å bruke norsk malt igjen, og nå har Norsk håndverksmalt/The Craft Malt Cooperative lansert strøkne nettsider med det du trenger av info om initiativet, blant annet en blogg der de kommer med oppdateringer om forsøk med forskjellige typer bygg.

Internett: Er stort dårlig og lite bra? Hvordan påvirker gigantene og småskalaprodusentene markedet? David Tjeder skriver bra om både stort og smått.

Norge: Scoopet har snakket med Jostein Magnussen, en av mennene bak Lovløs (som forøvrig får plass på flere og flere utesteder).

Norge: Stefan Williams Hansen er intervjuet av Godt i glasset og argumenterer for å droppe akevitten til fordel for whisky. Det er jo ingen dum idé, selv om akevitt også kan være riktig så godt.

Trondheim: E. C. Dahls har publisert en video på YouTube om framdriften:

Danmark: Diageo investerer i Stauning. Nytt destilleri skal bygges og kapasiteten økes fra 15.000 liter i år til femti ganger så mye. Interessant at «de store» begynner å snuse på de nordiske destilleriene, det blir neppe den siste historien av sitt slag.

Internett: Flere intervjuer verdt å få med seg, om du mangler lesestoff: Whisky Speller har snakket med Martin Markvaldsen og All Things Whisky med Dominic Roskrow.

Internett: Det er alltid mulig å få spalteplass om du har frekkhetens nådegave. Den uavhengige tapperen Single Cask Nation later til å gå Sagene en høy gang når det gjelder å erklære seg først ute, skal man tro My Annoying Opinions frahverandreplukking av en artikkel i The Daily Beast.

Ayrshire: Et nytt destilleri er under planlegging nær Tarbolton, på Lochlea Farm. Robert Burns skal visstnok ha pløyd marken destilleriet skal bygges på, så her er det historisk (om enn litt irrelevant) sus over prosjektet. Vi ønsker lykke til.

Norge: Også i Norge er det nytt destilleri på gang, firmaet Aurora Spirit går Myken i næringen ved å satse på å bli verdens nordligste destilleri. De bygger på tidligere Årøybukt fort nord for Lyngseidet, og planlagt åpning er i løpet av våren 2016. Aurora eier merkevaren Bivrost, og har lansert både rød og hvit vin, samt en whisky (skotsk sådan) med det navnet. Prosessutstyret er kjøpt fra Kothe Destillationstechnik i Tyskland, og ser ut til å være av kolonnetypen. I tillegg til whisky vil de produsere både vodka, gin og akevitt. Les mer hos Framtid i Nord (via Ivar A på NMWL forum).

1 kommentar til «Lesestoff til helga #93»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *