Fritidsproblemer, jeg? Polutsalg i Norge

Drikkelig våkner fra dvalen? Vel, vi får se.

Det som vekket meg nå var et hjertesukk på Facebook angående Vinmonopolets regler for tilstedeværelse i basisutvalget – nemlig salgstall – og da særlig hvilke salg som teller. Det er nemlig sånn at det bare er salg i polets «kategori 6»-butikker som teller, og det er bare salg de siste seks månedene av perioden (mai-oktober, ny periode starter i november) som teller. Produktene konkurrerer i sitt segment (produkttype og prisnivå), den med færrest salg ryker ut av basis.

Og hva er basis? Jo det er altså det utvalget som finnes i alle Vinmonopolets butikker. Det sier seg selv at for en liten produsent er det en kjempefordel at produktet ditt finnes på hyllene i hvert eneste lite pol i hele landet, særlig siden jo mindre polet er jo færre andre konkurrenter har du om oppmerksomheten. Og det er nettopp det siste som er logikken bak at bare kategori 6-salg teller, vil jeg anta. Om du vil lese mer om polets butikkategorier finner du informasjonen her: Butikk-kategoriene – Vinmonopolet).

Altså: For å beholde plassen i basisutvalget må et produkt, la oss ta et (ikke) helt tilfeldig eksempel: Myken Ocean Heart, selge bedre enn minst en whisky i samme prisklasse (det er mulig segmentet er smalere, f.eks. ikke-skotsk whisky?).

Så har du tenkt å kjøpe en Myken Ocean Heart de nærmeste månedene og du synes at den skal fortsette å være lett tilgjengelig over det ganske land bør du kjøpe den på en kategori 6-butikk.

Vel og bra.

Men hvilke butikker er i kategori 6? Se det kan du bare finne ut ved å klikke deg inn på Vinmonopolets butikksøk og sjekke hver enkelt butikk.

Det er i det hele tatt ikke særlig lett å få en oversikt over alle polets butikker, uavhengig av kategori. Siden jeg tydeligvis har fritidsproblemer har jeg derfor laget en oversikt. Den finner du her.

Planen er å vedlikeholde den, årlig kanskje? Innimellom skippertakene setter jeg veldig pris på om folk melder fra om de savner noen utsalg eller finner andre feil og mangler. For at det er mangler er jeg ikke i tvil om. I følge polets hjemmesider var det 61 kategori 6-butikker ved årsskiftet, jeg har bare funnet 58.

2 kommentarer til «Fritidsproblemer, jeg? Polutsalg i Norge»

 1. Hei!
  Til ettertanke det du skrev. Skjønner hvorfor det kan være vanskelig å finne cider utenom de vanlige.
  For øvrig kan du føye Gjerstad (kategori 2) til listen din.

  Hilsen
  Reidar Anker Jørgensen

  1. Så vidt jeg kan se er polet i Gjerstad det Vinmonopolet kaller Brokelandsheia, Sundebru?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.