Lesestoff til helga #116

Whisky

Speyside: The Whisky Lady har besøkt Ballindaloch, og tatt masse fine bilder.

Fife: Og Whisky for Everyone har besøkt Inchdarnie, det nye lowland-destilleriet.

Verden: Mye av moroa med whisky kommer av å dele whiskyopplevelser med andre whiskyfanatikere (og framtidige fans), og Scotch Whisky har intervjuet en mann som er enig med meg: John Beach, eier og driver av The Fiddler’s i Drumnadrochit ved Loch Ness. Han «samler» riktignok på Port Ellen, men later ikke til å ha noen planer om å la flaskene forbli uåpnet i all evighet.

Øl

Norge: Voss Fellesbryggeri, Northern & Co. og Oslo & Akershus Bryggeri fusjoneres inn et nytt selskap, Norbrew, og Norbrew kjøper samtidig en majoritetsaksjepost på 60 % i Haandbryggeriet, meldte DN (og Finansavisen, bak betalingsmur) denne uken. Men stemmer det? Vel, for det første er de tre nevnte bryggeriene allerede underlagt Norbrew, som faktisk har startet to av dem selv, så noen ny fusjonering er det ikke akkurat snakk om. For en gjennomgang av sannhetsgehalten i resten av «nyheten» forslår jeg at du leser Sammys utgreiing av saken.

Bodø: De gamle lokalene etter Rock Cafe i Bodø pusses opp, og inn skal blant annet et mikrobrygganlegg. Når Hundholmen Brygghus åpner dørene i høst vil dermed Bodø ha fått seg en ny bryggeripub. Les mer i Avisa Nordland.

London: Når Crossrail åpner får London enda bedre kollektivmuliheter, men The Londonist mener at Crossrail er for dårlig optimalisert for øldrikkere, og kommer med sitt eget forslag: Crossale.

 Annen drikke

Finland: Finland har lenge hatt minst like restriktiv alkoholpolitikk som oss, nå har regjeringspartiene kommet til enighet om en rekke oppmykningstiltakMest omstridt er kanskje det at grensen heves for salg utenom Alko (tilsvarer Vinmonopolet) fra 4,7 % som her i Norge til 5,5 %. Andre endringer gjør at bryggeriene kan få selge sitt eget øl direkte til forbrukerne og at det britene kaller «off sales» blir tillatt for varer under 5,5 %, så du kan kjøpe en øl på strandbaren og drikke den utenfor barens område på stranden.

Sverige: En ny «saftis» skaper bølger i Sverige, N1CE Company selger isen N’ice Coctail i flere varianter i dagligvaren, også i nettbutikk med hjemlevering, og potensielt uten alderskontroll. Men saftisen inneholder opptil 5 % alkohol. Det viser seg at det er et smutthull i svensk alkohollovgiving, is er noe du spiser, ikke en drikkevare, altså omfattes produktet ikke av det gjeldende lovverket. Les mer: Artikkel hos We Rave You, uttalelse fra Alkoholgranskningsmannen og klage fra paraplyorganisasjonen Sveriges Bryggerier.

Bergen: Fanaposten har besøkt OSS Craft Distillery og snakket med sjefsdestillatør Stig Bareksten.

Oslo: Jeg minner om Oslo Ginfestival på Håndverkeren konferansesenter i morgen. Eia var jeg der.

Norge: Som ledd i nylanseringen av Vinmonopolets nettsider forrige uke har Vinmonopolets app nå dukket opp både for iPhone og Android. Å søke opp produkter virker veldig enkelt, og du kan også handle i appen (det har jeg ikke testet ennå). Du kan legge varer til i dine favoritter, eller opprette egne lister, og går du inn på «Mitt Vinmonopol» kan du få opp liste med alle varene som finnes tilgjengelig (med filtreringsmuligheter).

Førstesiden er i alle fall ikke mer komplisert enn nødvendig
Førstesiden er i alle fall ikke mer komplisert enn nødvendig
Menyen etter innlogging
Menyen etter innlogging

Du kan også scanne strekkode for å søke, nyttig når du drikker noe du liker hos en kamerat eller på et utested – eller for den saks skyld fra egen kjeller – som gir mersmak og du lurer på om det (fortsatt) er tilgjengelig på polet.

Jeg måtte ta screenprint før appen fikk fokusert, for når fokust var oppnådd kom produktsiden opp med en gang.
Jeg måtte ta screenprint før appen fikk fokusert, for når fokuset var oppnådd kom produktsiden opp med en gang.
Produktsiden
Produktsiden
Med kortere navn er mer detaljer synlig uten scrolling.
Med kortere navn er mer detaljer synlig uten scrolling.

Jeg synes kanskje de kunne valgt en litt mindre fontstørrelse (evt dynamisk valgt avhengig av navnelengde), men det er definitivt småpirk. Og så må produsentene/importørene/distributørene skjerpe seg på produktbildefronten. Ja, jeg ser på dere Myken/Cask. Blant andre.

Ikke drikke

Spiselig? BuzzFeed har fått en chippy i Edinburgh til å frityrsteke en rekke forskjellige matvarer, både søte og salte, og noen stakkars frivillige til å smake. Resultatet er ikke alltid like appetittvekkende.

En kommentar til «Lesestoff til helga #116»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.