Kreativ markedsføring, del 2

En oppfølging av gårsdagens sak om Nordmarkens Destilleris «første whisky»:

Nordmarken har svart på David Tjeders spørsmål. Det vil si, de har postet en oppdatering på Facebooksiden sin som (til en viss grad) svarer på spørsmålet:

Hejsan,
Vi har varit frånvarande under dagen men har förstått att det finns frågetecken kring vår lanserade whiskyprodukt, Initium.
Vi har i tidigare fb inlägg varit tydliga med att det handlar om en oberoende buteljering och ber om ursäkt för att vi varit otydliga i den senaste informationen från igår.
Här kommer mer detaljer om vår produkt, Initium.

Initium består av några mindre ex-sherryfat med orökt och rökt whisky (destillerat mellan 2011-2012 av Grythyttan Whisky AB, Sverige) inköpta av Nordmarkens Destilleri AB från Grythyttan Whisky AB under hösten 2015.
Whiskyn giftes ihop och slutlagrades av oss, Nordmarkens Destilleri AB, i ett större ex-bourbon fat och buteljerades under våren 2016.

Därav är det svensk single malt whisky och Nordmarkens Destilleri AB står för slutprodukten och dess kvalitet.
På flaskans baksidesetikett framgår delar av ovanstående information inkl att det är en oberoende buteljering.

Svensk whisky er det altså, men «En kvalitetsprodukt från Värmland» er vel en smule unøyaktig, hadde de nøyd seg med «från Sverige» hadde alt sett så mye bedre ut.

At de tidligere har vært tydelige på at det er en uavhengig tapning snarere enn egen whisky er en sannhet med modifikasjoner (se David Tjeders oppfølgingsinnlegg for et sammendrag av hva Nordmarken tidligere har sagt), og selv om det skulle stemt 100 % rettferdiggjør det likevel ikke uklarheten i både presentasjon ved lansering og etikettdesign. Forbrukeren har rett til å vite hva produktet hen bestiller er der og da, du kan ikke bortforklare manglende info med at «vi sa det jo i går» eller «men det står på en plakat på andre siden av butikken».

Diskusjonen har gått heftig på Facebook rundt både lanseringen og David Tjeders kritikk av den, og noe som forundrer meg er at mange fastholder at «men det er vel ikke ulovlig». For eksempel at «Nordmarkens single malt whisky» må regnes som et merkevarenavn og derfor ikke skal tolkes som at whiskyen faktisk er destillert av Nordmarken. Og det stemmer nok, det er blitt trukket paraleller til det irske og amerikanske whiskymarkedet hvor denne praksisen er langt mer vanlig (Teeling er et godt eksempel). Og, joda, Nordmarken er muligens godt innenfor loven og er slett ikke de første til å drive villedende markedsføring av whisky, men betyr det at du som whiskyentusiast synes at det er helt greit? Er det ok at jeg lurer deg så lenge jeg gjør det med loven i hånd? Eller kan vi, kanskje, få lov til å kritisere en praksis som om ikke den er ulovlig tenderer mot umoralsk og i alle fall er usmakelig?

Det er mye jeg undres over i denne saken. Det ene er hvorfor Nordmarken ikke har valgt å bruke Grythyttans navn på etiketten, siden mange har ventet lenge og vel på å få smake whisky fra Grythyttan. Det andre er hvorfor de hopper fram og tilbake i beskrivelsen av hva de faktisk presenterer på flaske. I gårsdagens «svar» sier de at det er «några mindre ex-sherryfat med orökt och rökt whisky (destillerat mellan 2011-2012 av Grythyttan Whisky AB, Sverige)» som er giftet og sluttlagret «i ett större ex-bourbon fat och buteljerades under våren 2016». I en status i februar i år sier de «Det är en mediumrökt 5-åring, sherrylagrad under hela sin mognadsperiod. 2 år på 250 liters-fat och 3 år på 50 liters-fat. Den har fått mycket bra omdömen och har varit omtyckt på de provningar där vi presenterat den.» Så i februar var planen å tappe noe som hadde ligget på eks-sherryfat hele modningstiden, men nå i mai har den plutselig fått sluttlagring på eks-bourbon?

nordmarken6Årsangivelsene er helt på jordet, som David også påpeker, 2011-2012 pluss to år pluss tre år pluss evt. sluttlagring på bourbonfat bringer oss i alle fall til 2017, så enten har Nordmarken en tidsmaskin eller så er de dårlige til å regne.

Og jeg vil gjerne se den baksideetiketten som de mener gjør at alt er ok, men som, om de ikke legger den ut enten på egne nettsider eller på Facebook, man altså faktisk må kjøpe en flaske gjennom Systembolagets privatimportordning for å få se. Det er som å selge syltetøy der innholdsfortegnelsen og opplysningen om hvilke råvarer som er brukt er trykket på innsiden av lokket.

Imponert er jeg ikke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.