Pub-til-pub: Sandnessjøen

La meg starte med å si at jeg nok ikke hadde reist til Sandnessjøen med hovedformål å gå pub-til-pub, og det kan heller ikke anbefales. Men på vei hjem fra Myken befant jeg meg i Sandnessjøen med noen timer å slå ihjel, og hva er da mer naturlig for en blogger enn å sjekke byens vannhull?

sandnessjoen-1

Clarion Hotel Kysten ligger rett ved båthavna, og var derfor samlingspunkt for Myken-delegasjonen både ved ankomst og avreise. Det hotellet har av bar er en krok av resepsjonen, og utvalget var mildt sagt labert. Dahlspils på fat, 2-3 kjipe øl, Bulmers og Aass Uten i kjøleskapet. Spritutvalget var så deprimerende at jeg hadde slitt med å finne noe å drikke på kveldstid, som det var nøyde jeg meg med en Aass uten. De hadde noen veldig kule ørelappstoler rett ved baren, og ellers en del sofaplasser, men det hele føles veldig hotellresepsjon, siden det jo nettopp er det det er. Ikke noe blivende sted.

Veldig kule stoler på Clarion hotell Kysten
Veldig kule stoler på Clarion hotell Kysten

Research på forhånd (dvs. google) hadde gitt et håp om at et sted ved navn Scandinavie muligens kunne ha lokalt øl. Det viste seg å være utdatert informasjon, Scandinavie fikk nye eiere i mars (2015), en menighetsorganisasjon så vidt jeg forsto. Der var det ingen ølservering overhodet lenger, og de stengte 16 på hverdager og 15 på fredager. Det virket som en trivelig kafé, forsåvidt, og reklamerte med fiskesuppe til 145 kroner, men det var altså lite fruktbart fra et øl-, sider- og whiskyhundsynspunkt.

Scandianvie: Bra sted for lunsj, kanskje? Dårlig sted for øl, i alle fall.
Scandianvie: Bra sted for lunsj, kanskje? Dårlig sted for øl, i alle fall.

Neste sted jeg prøvde meg på var det andre hotellet i byen, Scandic hotel Syv søstre. I resepsjonen svarte de hjelpsomt på mine spørsmål om flybuss og henviste meg opp trappen når jeg spurte om det fantes en hotellbar. Baren lå utenfor restauranten, og lokalet var veldig lobby-aktig (igjen, forståelig, men ikke direkte innbydende): Bar på en side med noen få barstoler og stort åpent rom som folk som skulle fra resepsjonen til restauranten måtte passere gjennom og så noen få lave bord med ikke helt komfortable lenestoler på andre siden. I baren fantes Carlsberg og Dahlspils på fat og fem-seks skikkelig kjipe øl på boks/flaske, og da mener jeg virkelig kjipe, blant annet hadde de Ringnes Lite, men ikke vanlig Ringnes (ikke at sistnevnte var noe savn for min del, men Lite, da!). I sprithylla var det heller ikke det helt store å snakke om, med Arvesølvet og Bulleit Bourbon som de mest interessante flaskene. MEN de hadde Klemetøl fra Hemnes, så til tross for at jeg måtte henge rundt og se tørst ut i lange tider (til å begynne med var det ingen tegn til serveringspersonalet i det hele tatt) holdt jeg ut slik at jeg fikk meg en smak. Og ølet var godt, det, men kombinasjonen hotellobby og treeeeeeeeeg servering var vel ikke direkte attraktiv.

Onkel Oskar, dessverre stengt en onsdag i fem-tiden.
Onkel Oskar, dessverre stengt en onsdag i fem-tiden.

Nå begynte jeg å slippe opp for alternativer. Det lå et sted ved navn Onkel Oscar på et hjørne i Torolv Kvedulvsonsgate, men det var stengt, og ingen åpningstider var synlige. Jeg har fått påpekt at det står på døra at de er åpent fra 20.00, det er øya man først blir blind på, heter det, men mest sannsynlig er det at notatene mine er mangelfulle i kombinasjon med at jeg husker feil. Det kan være verdt å sjekke stedet om man er der senere på kvelden, for det så i det minste ut som en ordentlig pub, selv om det selvsagt ikke er noen garanti for utvalg.

Man mistenker vel hvilken Petter baren Herr Petter er oppkalt etter.
Man mistenker vel hvilken Petter baren Herr Petter er oppkalt etter.

Siste mulighet denne dagen ble Herr Petter. De hadde også Dahls på fat (what’s with that, Sandnessjøen?), ingenting verdt å nevne på flaske og kjipt spritutvalg. Til gjengjeld var det mange «avdelinger» å velge mellom. En slags ordentlig restaurantavdeling ut mot gaten, med barnestoler tilgjengelig om man skulle ha slike behov, et sofaområde ved baren, sportsbar i andre etasje (jeg sjekket ikke hvordan den så ut) og uteservering under tak/i le/ly ut mot kaia. Sammen med en halvliter Dahls (when in Rome?) fikk jeg en helt brukbar pizza. Noen stor kulinarisk opplevelse var det ikke, men den var god nok til at jeg pakket med meg de siste bitene som «niste» i stedet for å la dem ligge igjen.

sandnessjoen-7

Angående Herr Petter kom det slengbemerkninger av typen «brunt sted» og «noen skjebner der» når jeg nevnte det tidligere på dagen, men jeg kan ikke si det var noe inntrykk jeg fikk når jeg var der. Tre (2+1) unge menn i «studentalder» som tydeligvis var innom for å spise og to litt eldre herrer satt i sofaområdet ved baren, noen fler middelaldrende (dvs. «eldre enn meg») personer satt ute. Lokalene innbød egentlig ikke til langvarig besøk, det var kanskje mindre «design» og litt mer slitent enn på hotellbarene, men virket omtrent like upersonlig. Sant å si hadde en ordentlig brun pub vært å foretrekke. Kanskje hadde inntrykket blitt et annet på kveldstid?

Konklusjonen? Vel, ta deg en tur innom Scandic og smak på Hemnesølet (vi får håpe de fortsetter å ha det). Er det senere på kvelden – eller helg – sjekk hvordan Onkel Oscar er, og gi meg gjerne tilbakemelding, for jeg er nysgjerrig. Ellers tror jeg nesten jeg ville anbefale en tur ned på kaia for å se på utsikten framfor en tur på pub i Sandnessjøen.

sandnessjoen-8

10 kommentarer til «Pub-til-pub: Sandnessjøen»

 1. Hei! Veldig flott innlegg! Og du har rett i det du skriver, Sandnessjøen er absolutt ikke noe Pub-til-Pub sted og det er noe som jeg vet flere savner, men såpass liten by er det ikke så enkelt
  Jeg bor i Sandnessjøen og jobber på scandic syv søstre.
  Dahls er dessverre mye å finne overalt på Helgeland og ja jeg er enig det er ikke godt øl, dahls fatøl er for de som er tørste og ikke for de som er ute noe smaksopplevelse.
  Scandic Baren har hatt flere varianter fra Hemnes og det er trolig de kan komme tilbake nærmere julebordsesongen. Vi har og 1664 Blanc som er et godt hveteøl.
  Men det skulle ha vært noe mer å velge mellom.
  Tar min frihet til å dele innlegget!

  -Bente

  1. Hei! Artig med tilbakemelding! Nei, det er jo ikke alltid så lett i en liten by, stedet skal jo gå rundt også, og selv om håndverksøl er i vinden er det fortsatt en liten del av markedet. Kudos til Syv Søstre for i det minste å ta inn Hemnes.
   Dahlspils er faktisk et av de få av de «kjedelige» ølene som jeg synes er helt ok å drikke, men det hadde jo vært mer spennende med et øl som jeg ikke finner på enhver pub i Trondheim.

 2. Helt rett det du sier her. Du var desverre 1 time unna feil by om det er bar til bar du vil. Da må du komme til mosjøen å fru haugans hotell i mosjøen har 1 eldre hotell bar som heter fruen bar å den har en eldre sjarm. Ikke nok med det men det har en bar2/diskotek i andre ennen av hotellet. Går du nedover den såkalte sjøgata så går du forbi 4 utplasser å ikke mindre enn noen meter inn i sentrum finner du neimen så to til. Her har vi Tilomme egen cognac bar. Anbefales

  1. Jeg hørte rykter om at det sto bedre til i Mosjøen, ja. Det passet ikke denne gangen, men om jeg får en anledning hiver jeg meg på!

  2. At Sandnessjøen er både drit og piss når det kommer til uteliv er ingen hemmelighet, men å bruke tid på å reklamere for Mosjøen??

 3. Du må holde deg unna Mosjøen, klientellet er jo uansett mosjøværinger.

  Har jobbet på 3-4 utesteder i Sandnessjøen i min tid – synd du ikke kom deg innom Oscar som er det ene stedet med godt utvalg. Mulig det har tapt seg, har ikke studert det på noen år, men Oscar har utvilsomt Ssj beste utvalg av brunt

  1. Ja, synd de åpner så sent. Men kanskje en annen gang.

   Det er nok ikke overhengende fare for at jeg havner i Mosjøen med det første, annet enn i fly på mellomlanding. Sandnessjøen er nok litt mer sannsynlig, for jeg vil tilbake til Myken!

 4. Jeg kan love deg at Mosjøen ikke er stort bedre. Kan godt hende Sandnessjøen er en gråere by, men Mosjøen er jammen meg ikke noe bedre.
  Bor i Sandnessjøen, men sjelden jeg går ut av grunner som du allerede har nevnt. Synd at du ikke kom deg på Onkel Oskar, det er definitivt det eneste man kan kalle en ordentlig pub her i byen. Er ikke noe trivelig der når det blir alt for fult i f.eks jula og påsken men ellers er det en hyggelig pub. Utvalget skal jeg ikke si noe om siden jeg ikke har noen befatning med det.

  Men det er nok polene som går best på Helgeland, både Mosjøen og Mo er ikke noe pub til pub plasser. Kan hende at de tror de er det selv som han lenger opp her men kan love deg at det ikke er det. Styr unna er hvertfall mitt tips der også.

 5. Hei.
  Veldig bra artikkel som jeg ble gjort oppmerksom på her om dagen. Først vil jeg si at vi er en liten by og alle steder kan/bør derfor ikke ha det store utvalget, men de få man har burde det vært bra standard på. Derfor er vi meget fornøyde med Onkel Oscar og det de leverer av drikkevarer. Synd du ikke fikk tid til å dra innom der.
  Scandinavie har ikke servering av alkohol men de beste hjemmelagde kaker, god atmosfære og meget god kaffe!

  Selv startet jeg som direktør på Scandic Syv Søstre sommeren 2015 og jeg har tatt tak i noen av disse tingene du nevner. Service skal alltid være på topp. Våre gjester skal få den beste mat og drikke hos oss.

  Når det kommer til øl er det viktig som sagt å ha ett par gode basis varianter. Vi har fjernet Carlsberg på tapp og fått inn Nordlands Pils. Vi er tross alt i Nordland og NP er pilsen for vår landsdel. Dahls er ikke mitt favoritt øl men det har vært lenge i Sandnessjøen og lokale gjester ønsker Dahls. Av norsk øl er nok Frydenlund Fatøl min favoritt. På Scandic Syv Søstre har vi 10 forskjellige varianter på flaske som skal dekke mye av det ølhunder ønsker selv om spesialvariantene ikke er hos oss. Hadde vår service vært på topp den dagen du var hos oss ville det vært mulig å smake noen av disse. Følgende 10 sorter skal være i vårt sortiment til enhver tid:
  Guiness
  Newcastle
  Mack Haakon
  Frydelund Bayer
  Frydelund Pale Ale
  Brooklynn East IPA
  Stella Artois
  Kronenbourg
  Carslberg
  Ringnes Lite

  Hemnes Mikrobryggeri har etter hva vi forstår lagt inn årene og vi har derfor inngått avtale med Nordgården Gårdsbryggeri som ligger i Sømna. Nylig smakte vi oss gjennom deres sortiment og det var utrolig interessant og hyggelig!
  Fra Nordgården skal vi ha 4 typer øl på flaske som også skal stå på menyen vår for de forskjellige matrettene om man ønsker øl og ikke vin.
  Følgende varianter er bestilt:
  Syv Søstre Pilsner
  Blonde Søster Hveteøl
  Dønnamannen (Donkelweizen)
  Porter 8%

  Så håper jeg at du reiser til Myken igjen og at du får kommet deg innom Onkel Oscar i Sandnessjøen. Ønsker du overnatting og en av de nevnte pils er du også velkommen til oss.

  Du må heller ikke høre på de som klager på Mosjøen, Mo i Rana og alle andre steder på Helgeland. Helgeland er ett fantastisk sted og det er mulig å få seg en øl eller to overalt og uansett hvor du drar er det trivelige folk

  Ha en flott sommer.
  Hilsen Stian Guttormsen
  Administrerende Direktør og øl-elsker på Scandic Syv Søstre

  1. Hei og takk for kommentar og oppdatering! Som lokalølentusiast kan jeg ikke annet enn applaudere at dere tar inn Nordgården, det noteres bak øret for framtidige besøk, for selvsagt har jeg tenkt meg tilbake til både Helgeland generelt og Myken spesielt.

   God sommer til deg også!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.