Jämtlands Cask Edition Strong Ale 9,0 %

Jämtlands lagret en batch av sitt Strong Ale på fat fra Mackmyra. Det ga 3500 flasker som ble sluppet på Systembolaget i februar og vi hadde egentlig tenkt at «det kan vi jo kjøpe når vi er i Östersund på maltfestivalen», men en bisetning på Facebook gjorde at jeg hev meg over nettbestilling og fikk reservert seks flasker som ventet på meg i Åre (jeg fikk ikke bestille dem til Östersund, for der sto de jo i hylla), for plutselig var alle flaskene borte. Vi smakte selvsagt på ølet på maltfestivalen, og var skjønt enige om at det var knallgodt og at det var flaks at jeg hadde fått tak i noen flasker. Det virket som en enda bedre idé når vi møtte på Håkan (som guidet oss rundt Jämtlands i sommer) litt senere, for han kunne fortelle at det DER, nei det kom de nok ikke til å gjøre igjen. Det var ALT for mye jobb. Det hører med til historien at det er 40-liters fat det er snakk om. Man kan jo forstå at det å fordele 1750 liter øl på noen-og-førti fat og så etter lagring helle det tilbake på tank for å få det gjennom flaskeanlegget virker som mer trøbbel enn det er verdt for et bryggeri som selger såpass godt som de gjør av standardølet sitt.

IMG_6760

Nese: Rikelig med fyldig, karamellaktig malt, vanilje og spekepølse.

Smak: Salt lakris, ristet malt, vanilje og sotete røyk.

Kommentar: Det blir ikke så mye bedre. Her er fylde og kompleksitet i bøtter og spann, samtidig som dette er, som det meste av Jämtland sitt øl, et godt øl å drikke. Å kalle det session ale når det det på 9 % er kanskje å overdrive, men samtidig er det nærmest det det er.

2 kommentarer til «Jämtlands Cask Edition Strong Ale 9,0 %»

 1. Jag bestämde mig för att fira in 2019 med min sista flaska Cask Edition.
  Den har klarat åren bra. Mycket förändrad, men absolut inte dålig. Jag har lite svårt att identifiera smakerna, men jag kommer att tänka på den klassiska kina-maten Biff med Bambuskott, med en liten touch av bittermandel(!?). Rökigheten har nästan helt försvunnit, och tittar fram först i den allra sista eftersmaken. I doften känns att ölet oxiderat, men det märks inte i smaken.
  Denna flaska har *inte* förvarats optimalt. Rumstemperatur, vilket vissa somrar (i synnerhet den senaste) har inneburit 25° och mer långa perioder.
  Gott nytt år!
  /Håkan på Jämtlands Bryggeri

  1. Så morsomt å høre fra deg, Håkan! Du minner meg om at jeg fortsatt har denne i kjelleren, og selv om mine flasker nok har vært lagret mer optimalt (stabil temperatur, i det minste) så hadde det kanskje ikke vært så dumt å smake den igjen nå.

   Godt nytt år til deg også!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.