Ukas Ølnytt #4

Folldal: Grimsbu Ølfestival arrangeres for tredje gang denne helga, nærmere bestemt i dag. Et 50-talls frivilling og 40 forskjellige øl fra 15 bryggerier vil være å finne ved foten av hoppbakkene i Stormoegga. Kinn, Atna, Hubertus, Nøgne Ø og Haandbryggeriet er å få, og Atna og Hubertus stiller med bryggere som kan gi litt faglig insikt. Kinn stiller med hele 15 forskjellige brygg, deriblandt to som har premiere denne helgen, Billetter kan kjøpes på nett.

Folldal: Ølkjillærn Bryggeripub har søkt om serverings- og skjenkebevilling i lokalene til Ølkjillærn – ølbutikken i Folldal. Bevillingen ønskes også utvidet til å gjelde å produksjon av øl også. Så ikke nok med at Grimsbu i Folldal har en av landets beste ølbutikker, nå blir det mikrobryggeri også. For de som er lystne på tur ligger Grimsbu i Folldal kommune, omtrentlig midt mellom Hjerkinn og Alvdal.

Konsberg: Det er også ølfestival i Kongsberg denne helga. Stedet er Opsahlgården og festivalen startet i går og fortsetter i dag. Nytt av året der er øl fra Opsahlgårdens eget mikrobryggeri – Kongsberg Bryggeri.

Trondheim: Ukas største nyhet på ølfronten var vel at Ringnes endelig at fått med seg Carlsberg på at E.C.Dahls Bryggeri skal utraderes. Lærdom fra nedleggelsen av Tau i Stavanger har vel gjort til at de enda en stund skal brygge Dahls Pils i Trondheim, og de beholder 14 bryggere til denne jobben. 120 personer får derimot sparken.

Tautra: Ølet Alstaberger (produsert av Klostergården Håndbryggeri i samarbeid med Alstadberg Tradisjonsbryggeri) er det første øl som er tildelt «Spesialitet»-merket. For å kvalifisere til dette må produktet være basert på lokale råvarer og særegne lokale oppskrifter.

Oslo: Ikke nok med at regjeringen vil myke opp informasjonsforbudet norske alkoholprodusenter er befengt med, men nå skal også gårdssalg utredes. Dette er noe Senterpartiet ivret for i den forrige regjeringen, men ble nedstemt av sine partnere. Dersom det går i boks kan småprodusenter selge alkoholholdige varer ut fra produksjonsstedet uten å være begrenset av 4.7%-grensen.

Åmotsdal: På gården Vihus i Åmostdal (Seljord, Telemark) har det vært et mikrobryggeri i noen år. Nå åpner de også butikk i tilknytning til bryggeriet, i tillegg skal det søkes om skjenkebevilling slik at besøkende kan få smake på ølet i ordnede former. Lokalmarkedet er ikke det helt store, da Åmotsdal kan skilte med omtrent 75 husstander, men gjennomgangstrafikken av hyttefolk er stor hver helg. Åpningstidene blir i første omgang fredag og lørdag i oddetallsuker. Første åpningsdag blir lørdag 21. juni.

Oslo: Dagsavisen har begynt å oppdage at det finnes andre ting enn vin og har kjører på med en ølanmeldelse denne uken. Det er Matilda Ale fra Goose Island som omtales.

Oslo: Dagbladet og DinSide har i samarbeid med Norøl og Ølakademiet publiserte en sommerøltest denne uken. 48 øl er avsmakt av både en fagjury og en folkejury. Dagbladet har gjemt den komplette testen bak betalingsmuren så den er litt vanskelig å lese, men DinSide har et utdrag av den liggende ute. Bloggen Godt Drikke har lest den hele testen og både humrer og fortviler litt over resultatene. Uansett er det fornøyelig lesning fra Vidar Pedersen (Godt Drikke).

Forfatter: Arve

Trønder, far, ølnerd, whiskynerd, hobbyautist, geek light, bussjåfør og anglofil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.