Gjoleid, et tips angående bestilling og en rettelse

Hvis du forsøkte å bestille den norske whiskyen Gjoleid ved novemberslippet har du sikkert oppdaget at det ikke gikk så bra. Det har skjedd en feil hos Arcus slik at den havnet på spesialbestilling snarere enn på vanlig bestillingsutvalg. Det er fortsatt mulig å bestille den, men du må fylle ut spesialbestillingsskjemaet og sende det til [email protected].

Detaljene du trenger til skjemaet er som følger:

Gjoleid, lagret på sherryfat, Oloroso, fat nr. 9305. 1221 flasker, pris 595 NOK (0,5l). Produsent Arcus. Vinmonopolnummer: 871502
Gjoleid lagret på bourbonfat, first fill, fat nr. 9359. 448 flasker, pris 595 NOK (0,5l). Produsent Arcus. Vinmonopolnummer: 871402

Feilen vil bli rettet til januarslippet, men innen den tid kan det jo være tomt. På den annen side er det jo ingen garanti for at sakene er drikkelige, det vil jeg komme tilbake til (joda, jeg har selvsagt bestilt dem begge).

Og så til den annonserte rettelsen:

For en måned siden skrev jeg, også angående Arcus og whisky: «Mindre kompetent virker produktutvikler Rune Laugen hos Arcus som er sitert på at der skottene må holde seg til maltet bygg kan Arcus eksperimentere, for eksempel med hvete og rug. Og det kan de selvsagt gjerne, men det kan skottene også. Aberet er at da kan man ikke lenger kalle det «maltwhisky», men whisky er det selvsagt fortsatt, så lenge man holder seg til korn og lagrer i minst tre år (reglene, som i utgangspunktet er skotske, er også vedtatt av EU).»

Litt etter fikk jeg et spørsmål fra en leser som lurte på hvorfor man ikke kunne kalle det maltwhisky om man brukte andre kornsorter enn bygg, så lenge kornet var maltet. Malteprosessen kan jo også utføres på andre kornsorter?

Og da jeg begynte å lete opp dokumentasjon for å forklare den tilsynelatende mangelen på logikk fant jeg ut at jeg ikke hadde helt rett. EU har ikke kopiert de skotske reglene like nøyaktig som jeg hadde inntrykk av. I Skottland heter det, i henhold til The Scotch Whisky Regulations 2009:

“Single Malt Scotch Whisky” means a Scotch Whisky that has been distilled in one or more batches—
(a) at a single distillery;
(b) from water and malted barley without the addition of any other cereals; and
(c)in pot stills;

Altså, maltwhisky kan kun lages av maltet bygg, uten tilsetning av andre kornsorter. Dette er som sagt ikke nødvendigvis logisk, men det er nå engang slik tradisjonen er. Men når jeg, etter litt søking for det var jaggu ikke lett å finne sånn umiddelbart, fant EUs vedtak om det samme* viste det seg at de har unnlatt å definere typer av whisky, de har nøyd seg med:

Whisky or whiskey is a spirit drink produced exclusively by:
(i) distillation of a mash made from malted cereals with or without whole grains of other cereals, which has been:
– saccharified by the diastase of the malt contained therein, with or without other natural enzymes,
– fermented by the action of yeast;
(ii) one or more distillations at less than 94,8 % vol., so that the distillate has an aroma and taste derived from the raw materials used,
(iii) maturation of the final distillate for at least three years in wooden casks not exceeding 700 litres capacity.
The final distillate, to which only water and plain caramel (for colouring) may be added, retains its colour, aroma and taste derived from the production process referred to in points (i), (ii) and (iii)

Jeg legger meg flat, som det heter, og beklager overfor Rune Laugen, som tydeligvis var mer kompetent enn meg i denne saken.

Man lærer så lenge man lever, det er noe av moroa.

Selvsagt har jeg delvis rett også, skottene kan også eksperimentere såfremt de ikke kaller det maltwhisky (det er da også gjort, det finnes f.eks. «rye malt whisky»), og jeg mistenker vel også at Arcus hverken bør eller vil kalle et produkt av andre maltsorter enn bygg for maltwhisky, om de aldri så mye har EU-retten på sin side vil det forvirre forbrukerne. Det er mye enklere å slenge på «rug» eller «hvete» foran.

______________________________________________

* Med den korte og fyndige tittelen:

REGULATION (EC) No 110/2008 OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL
of 15 January 2008 on the definition, description, presentation, labelling and the protection of geographical indications of spirit drinks and repealing Council Regulation (EEC) No 1576/89

6 kommentarer til «Gjoleid, et tips angående bestilling og en rettelse»

 1. Takk for at du tar deg tid til å gi oss andre entusiaster en enklere hverdag ved å legge ut alt som trengs for å få tak i Gjoleid!

 2. Ingen årsak.

  Som oppfølging: Jeg måtte purre i dag, siden jeg ikke hadde hørt noe. Det viste seg å være lurt, for her hadde noe stoppet et sted i maskineriet. Nå blir det muligens fortgang på sakene.

  Det som ikke er så opplagt, nemlig, er hvordan saksgangen forløper når du først har sendt inn din spesialbestilling: Spesialbestillingsenheten sender melding til importør/leverandør «Vil dere selge dette?» Importør/leverandør svarer «Ja, gjerne» (i dette tilfellet, i alle fall, av og til sier de jo nei). Da sender spesialbestillingsenheten melding til det polet du har valgt for uthenting: «Hei, her er en bestilling fra en kunde som vil hente dette hos dere. Nå kan dere sende en bestilling.» Så må altså «ditt» pol sende en bestilling på varene og SÅ blir varene sendt.

  Jeg må innrømme at jeg sliter litt med hvorfor ikke leverandøren svarer med å sende ønsket antall flasker til polet som sender dem videre til ønsket pol som sender deg melding om at du kan komme å hente, men sånn er det altså ikke.

  Min bestilling hadde strandet på melding fra spesialbestillingsenhet til mitt pol. Den var mistet eller aldri kommet fram. Nå fikk de en kopi og skulle ta tak umiddlebart. Så får vi bare håpe det er flasker igjen…

 3. Jeg fikk mine flasker til slutt, smaksnotater finner du her:

  Bourbonlagret og sherrylagret.

  Nå er januarslippet her og ingen Gjoleid er sluppet, vi må dermed formode at det enten er så lite igjen at det ikke var noen vits i å listeføre eller at det er helt tomt.

 4. Det kom da nok Gjoleid til hyllene til slutt. Hele 110 flasker av den ene. Fordelt på nesten hele landet. Skulle ha endel til en japansk whiskyklubb, men noen trakk seg grunnet stiv pris. Har ikke sett denne ute ennå, men den dukker nok opp. Her er det også snakk om priser tror jeg. Vil nok dukke opp sammen med turistene til sommeren.

 5. Så flott! Man vet jo aldri, særlig med sånne potensielle samleobjekter. Egentlig er det vel et sunnhetstegn at ikke folk gikk mann av huse for å sikre seg x antall til samlingen, slik svenskene gjorde for de første Mackmyratapningene (Preludium 1 gikk for 5000 på «bruktmarkedet» i Sverige mens den fortsatt var tilgjengelig på polet til normal pris, rundt 500).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.