Bowmore 1996 17 år Old Particular 48,4 %

Destillert mars 1996, tappet desember 2013, refill hogshead med fatnummer 10125.

twf-14Nese: Røkt smørbukk. Ganske subtil røyk. Modne bananer og noe kakeaktig. Tydeligere røyk og skifer med vann. Stekte bananer og vaniljeis.

Smak: Tydeligere røyk, kald peis og aske, men også granskudd og rød pepper. Oppleves mer harmonisk med vann, uten at jeg reflekterte over at den var uharmonisk før.

Kommentar: Nam. En passe kompleks Bowmore som leverer for både peat-freaken og «noe mer enn bare peat er helt ok»-whiskynerden i meg.

Smakt på Trondheim Whiskyfestival 2015.

Edge Flor de la Vida 4,7%

Når en flaske spansk mikrobrygget øl lyste mot meg fra butikkhyllen kunne jeg ikke motstå. Vel er det to amerikanske herrer som grunnla bryggeriet i 2013 for å utvide den spanske ølfloraen. De to, deriblandt bryggerisjefen Alan Shephard som har jobbet med 350 bryggerier verden over, satte opp ett amerikansk bryggverk og importerer det meste andre også fra USA – for å lage US Craft Beer – i Barcelona. Gjæra er flytende og importert fra White Labs i San Diego, veldig mye av humla kommer fra Yakama Valley i Washington, vannrenseannlegget er også fra San Diego og til og med etiketteringsmaskinen er fra USA.

Flor de la Vida er en pale ale med Pilsner Premium, Cara Munich 2, Cara Hell og Pale Wheat som maltmiks og Cascade, Chinook, Zeus som humletilsetning.

EdgeFlordelaVidaAMLFarge: Gylden, lett kopperaktig.

Nese: Sitrusaktig og sødmerik. En del fruktighet er også å finne men den er ganske daff og emmen.

Smak: Lett og frisk med litt kraftig kullsyresmak. En syrlig fruktsmak med en sur bismak. Malten skinner gjennom som ren og pen mens humla forsøker å dominere men den er fortsatt ikke så storkjeftet som mange andre US Pale Ale.

Konklusjon: En enkel og grei US Pale Ale. Heftig humle som faktisk er litt dempet. Ikke mye spansk over brygget i det hele tatt dog.

Innkjøpt: Gulating, Trondheim

Felsina Beratdenga Chianti Classico 2012

Dagens vin ble anbefalt på iglasset som påsketips som var tilgjengelig på de fleste pol (og med mine planleggingsevner når det gjelder vinkjøp er det en fordel).

IMG_4651Farge: Dyprød med et hint av lilla.

Nese: Lær, røde bær, syre og noe krydder.

Smak: Tørre tanniner, røde bær, lær.

Munnfølelse: Tanninene dekker munnhulen, ellers er den kanskje litt lettere enn jeg egentlig kunne ønske.

Kommentar: God, men ikke helt fulltreffer for meg. Litt mye tannintørrhet i forhold til fylde og fruktighet.

Glentauchers 1977 24 år Cadenhead 57,5 %

Lagret på et eks-bourbon hogshead, tappet oktober 2011.

IMG_4653

Nese: Honning, honningmelon og litt appelsin. Støv og litt krydder med vann, så utvikler den et tydelig preg av jasmin.

Smak: Begynner med honning, korn og vanilje, men avslutter litt overraskende med bruspulver med appelsinsmak. Med vann får den støv, eller kanskje helst krittstøv på smaken, etter en stund dukker jasminen opp også her, men har selskap av malt og vanilje.

Kommentar: Trenger en del vann. En spennende, og ikke minst god, whisky som utvikler seg i glasset uten å virke ubalansert av den grunn. Jeg har ikke smakt så mange tapninger fra Glentauchers, men etter to virkelig gode på rappen må jeg notere meg at jeg skal holde utkikk etter fler. Dette ga mersmak.

Takk til Stian T- for smaksprøven.

Kilchoman Port Cask Matured 55 %

Itsy-bitsy Kilchoman spirit still
Itsy-bitsy Kilchoman spirit still

Nese: Eplekompott, grantrær, bålrøyk. Med vann finner jeg litt sitron, lyng, lyngbrann og kanel.

Smak: Tørr røyk, skifer og kirsebærsyltetøy. Med vann smaker den peis av skifer, maltsødme, karamellpudding og røyk.

Kommentar: Dette er en litt dempet Kilchoman, som man kan vente av fatbruken. Jeg foretrekker nok de litt røffere variantene (som inkluderer det meste Kilchoman har tappet). Hvilket ikke vil si at denne ikke var god, men den havner nok ikke på innkjøpslista mi.

Jolly Pumpkin Bam Noire 4,3 %

IMG_4648Nese: Kaffe med et hint av saison. Høres ikke egentlig bra ut, men det lukter godt.

Smak: Litt overivrig kullsyre som gjør det vanskelig å få grep om smaken på ølet. Etter hvert klarer jeg å fastslå mokkabønner og syrlige bringebær.

Kommentar: Med litt mindre futt hadde dette vært en innertier, men det er rett og slett litt vanskelig å drikke, for ikke å snakke om å smake. Synd. Dette er batch 226, jeg kommer nok til å holde utkikk etter andre batcher og prøve det igjen.

Kjøpt på Gulating, Trondheim.

Nøisom 1 – øl 4,7 %

IMG_4668

Nese: Malt og litt gjærbakst.

Smak: Malt og ikke veldig søt vørter. En anelse bitterhet på ettersmaken.

Kommentar: Virker litt uferdig, rett og slett, som om du ved omvisning på bryggeriet får smake et ledd i prosessen. Nå skal det vel sies at Kölsch ikke er en øltype jeg er voldsomt fan av, men dette var ekstra labert. Det smaker ikke vørter, akkurat, men det smaker liksom ikke ferdig øl heller. Ingen usmak, bevares, men mangler alt man kan kalle oomph.

Kjøpt på Gulating, Trondheim.

Clynelish 21 år Cadenhead Small Batch 51,6 %

twf-13Nese: Peis, vanilje, tørket aprikos. Eik og kanel med vann, støv og krydder, gule epler og voks.

Smak: Eik og vanilje glir over i voks og grillet kjøtt. Får mer bitterhet med vann, men også noe fruktig og litt syrlig. Det er røyk her, men den er ubestemmelig og lurer i bakgrunnen.

Kommentar: Tar mye vann, og trenger det for å roe seg på smaken. Ikke en dum Clynelish.

Klostergården Påskeøl 4,5%

Klostergården kommer til stadig med nye versjoner av tidligere øl. Skal man tro Ratebeer er dette brygget humlet med Galaxy, Wimea og Chinook maltbasen er Pale, Munchener, Crystal og Wheat. Men på etiketten i årets utgave står det at den er humlet med japansk humle. Dette er batch #230 for de som holder følge med slikt.

KlostergardenPaskeolAMLFarge: Gylden, disig og dyp. Pent, hvitt og tykt skum som dessverre forsvinner litt raskt.

Nese: Fjøs. Enn viss fruktighet er å spore i bakgrunnen, men det innestengte, kjelleraktige fjøspreget dominerer.

Smak: Lett fruktig og med et lite hint av krydder. Svært dempet syrlighet, men den er der. Litt vannaktig og det lett ubehaglige fjøspreget er tilstede i bakgrunnen.

Konklusjon: Ser man bort fra fjøspreget er det et lett og behaglig brygg som sikker fungerer godt i solveggen. Slik det framstår er det ikke noe å trakte etter.

Innkjøpt: Meny Lade, Trondheim

Clynelish 1996 17 år Old Particular 48,4 %

Lagret på en refill butt med DL ref #10033.

Beklager uskarpt bilde...
Beklager uskarpt bilde…

Nese: Pæreis, hint av røyk og Love Hearts. Med ganske mye vann dukker det opp litt treverk.

Smak: Lett røyk, grønt tre, vanilje og tørkede tranebær. Med vann blir den adskillig bitrere og får smak av tørt tre og… sand? Jeg får assosiasjon til utendørs lekekasse eller -bod i barnehagen.

Kommentar: Ikke helt fullklaff, men langt fra udrikkelig. Best uten vann.