Lesestoff til helga #179

Whisky

Verden: Murraygate ruller videre, (for bakgrunn, se innlegg fra tirsdag). Her er noen flere lenker:

Jeg har forøvrig fått hørt gjennom episoden av En trea whisky podden som jeg lenket til på tirsdag, og kan vel bare si meg enig med Tore H. Vikeby som kommenterte på tirsdagens innlegg at Tjeder «la ikke to pinner i kors». Og bra er det. Det er i grunn befriende å høre tre mannlige whiskynerder være så enige om at språket Murray bruker virkelig ikke er ok. Flere ganger bruker de ordet «unkigt», som føles særdeles treffende. I Svenska Akademiens Ordbok er unkig definert som ”om lukt l. foder l. matvara o. d.: unken, skämd» og «unken» er da «om lukt l. luft o. d.: fuktig l. ovädrad; instängd; äv. om rum o. d.: som har sådan lukt osv.; äv. om foder l. matvara o. d.: lätt skämd l. möglig l. rutten«. Jeg måtte slå det opp nå, da det er et ord jeg fra før bare kjenner fra en sang av Björn Afselius, Riddarna kring runda bordet, der et vers går:

Jag kom till min första lägenhet
Där luften var unken och klibbig och het
Där stank gamla mattor, där stank stearin;
Men lukten var helig, för lukten var min

Et ord som kan beskrive lukten i en ungkarsleilighet, altså. Jo, Murray, språket ditt er «unkigt». For ikke å snakke om godt gammeldags (trøndersk?) kleint.

Norge (og verden): Det er jo litt synd for Myken at dette er året bransjen tar et oppgjør med Jim Murray (selv om det var på høy tid) siden han har produsert denne perlen etter å ha smakt Myken Octave Symphony:

Robert Louis Stevenson, Robbie Burns, Robert The Bruce, Bonnie Prince Charlie, Alec Salmond, Sean Connery, The Loch Ness Monster vi har slått dem alle sammen, vi har slått dem alle sammen! Nicola Thatcher can you hear me? Margaret Sturgeon… your distilleries took a hell of a beating! Your distilleries took a hell of a beating!

USA: Jeg foretrekker vanligvis min whisky i tulipanglass med noen dråper vann, men jeg synes at du skal nyte din whisky akkurat slik du ønsker. Om du er fan av cocktails, hvorfor ikke la deg inspirere av klubben Whisky Blasphemy i Philadelphia (presentert av Whisky Advocate)?

Verden: Mange nye (og gamle) destillerier baserer en stor andel av inntekten sin på turisme – guided tours, smakinger og handling i destilleributikken. Nå som verden er i lockdown i varierende grad og de utenlandske turistene uteblir, hvordan står det til? Ian Buxton, for Master of Malt, har undersøkt ståa.

Skottland (og verden!): 2020 er International Year of Plant Health, og siden råvarene til våre favorittdrikkevarer tross alt er planter er det noe som angår oss i denne sammenhengen også (ikke bare generelt, selv om mattilgangen i verden selvsagt er enda viktigere). I en artikkel på nettsiden til det skotske Plant Health Centre forteller Sarah Gurr, Fiona Burnett og Sarah Green om trusler både mot whisky og gin. For whisky er det soppsykdommen ramularia som truer byggavlingene, ekstra skummelt er det fordi de nyeste variantene av sykdommen har utviklet resistens mot sprøytemidlene som skal bekjempe sopp. For gin er det einerbærene, en essensiell smakskomponent, som er truet av sykdommen Phytophthora austrocedri som angriper einerbuskenes røtter. Sykdommer sprer seg langt fortere med hjelp, og som med den pågående pandemien er det tiltak du og jeg kan gjøre for å unngå å spre plantesmitte som Phytophthora austrocedri, og det er ikke vanskelig: Vask støvler, bildekk og hundepoter før og etter besøk i naturen, særlig om du besøker forskjellige steder, og ikke bare holder deg til ett turområde.

Irland: Ute etter ny fritidsbolig? Hva med en egen øy, med destilleri? Den irske øya Inish Turk Beg er til salgs, for kun 26 millioner kroner, bare halvparten av det du må ut med for en luksusbolig på Snarøya, kan Dagbladet melde. Nå er det riktignok mer praktisk med hytte i Norge enn i Irland akkurat nå, men man må jo tenke langsiktig.

Verden: Tomt i barskapet? Nå har du sjansen til å sikre deg en ferdigsamlet samling, når en samling på over 9000 flasker snart går under hammeren (i flere deler) melder Malter Magasine. Innholdet i samingen kan du etterhvert finne hos Whiskyauctioneer.com.

Ukas blogg/nettside:
Jeg ser ikke så mye på videoer på nett. Noe av grunnen er at jeg vanligvis scroller med lyden av, både på telefonen og på pc, og det å hente høretelefoner for å kunne ha på lyd er et ork. Men jeg kan jo tipse de av dere som ikke har samme hang-ups. Anki Ulvmåne, også kjent som Mrs Woolfmoon, deler videoer på Facebook, gjerne på fredager, der hun smaker whisky. Av og til snakker hun mer generelt om whiskyrelaterte ting, og for noen år siden hadde hun en liten «rant» om nakne rumper på flaskeetiketter, som jeg synes var vel verdt å høre på da, og som har blitt reaktualisert. Mrs Woolfmoon kan også hyres inn til å arrangere whisky-events, men da bør du vel helst være bosatt i Sverige i disse dager.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.