Whisky
Internett: Scotchwhisky.com stenger ned. Det ble annonsert i oktober, så noen nyhet er det ikke akkurat lenger, men jeg hadde ikke fått det med meg (før jeg leste Whiskysponge sitt innlegg, se nedenfor). Det er jo på mange måter synd, for det har vært en god kilde til seriøse whiskyartikler og -nyheter, men bidragsyterne slutter vel neppe å skrive om whisky, så vi får håpe de finner nye plattformer for å nå ut til folk.
Verden: Det er ikke akkurat noen ny oppdagelse at det har blitt betraktelig dyrere å være singlemaltentusiast siden jeg forvillet meg inn i denne «hobbyen». Whiskysponge er seriøs for en gangs skyld og gir oss en nyansert analyse av Diageos strategier for singlemalt, med fokus på deres seneste serie: Casks of Distinction. Svampen lover flere seriøse artikler framover, og det kan man ikke annet enn applaudere om dette er et eksempel på kvaliteten.
Øl
Norge: Hans Tryggvasson har ment noe om ølsnobberi i media. Lasse L forsvarer det Tryggvasson kaller snobberi og jeg sier: Hør, hør!
Et slags addendum: Ringnes Brygghus har en eventserie i vår med nettopp Hans Tryggvasson som kursleder med tittelen «Et ølspråk vi forstår» og beskrivelsen «Smak deg gjennom malt-, humle- og gjær-dominert øl, og lær deg et nytt og forståelig ølspråk!» Jeg lurer fælt på hva dette nye språket er. Hadde jeg vært Oslo-basert tror jeg jeg hadde tatt meg en tur på en smaking bare for å finne det ut. Er det «sødme fra malten, bitterhet fra humlen og noe floralt fra gjæret» eller det enda enklere «det smaker øl»? Jeg føler liksom at de færreste trenger en hjelp av en ølsommelier for å lære det siste.
Sider
Internett: Jeg har opprettet to Facebook-grupper som er siderrelatert. Den ene er en generell en: Sider i glasset. Navnet er opplagt inspirert av siden Whisky i glasset, som vel må sies å være den beste gruppen for norske whiskyfans på Facebook (anbefales, altså). Sider i glasset er altså ment som en side der man kan dele interessante lenker om sider, smaksnotater (eller bare «oi! denne var god!!») og andre siderrelaterte ting, og et sted der takhøyden er stor for «dumme» spørsmål.
Den andre er litt mer spesifikk, og har engelsk som hovedspråk: Cider from Hardanger. Den er tenkt som en slags heiagjeng for Aakre gård og de andre siderprodusentene i Hardanger som jobber for å få Hardanger anerkjent som en siderregion i verdensklasse.
Om du har interesse for sider må du veldig gjerne bli med i en eller begge grupper og hjelpe meg med å spre det glade siderbudskap.