Dette er en «limited release» på 4500 flasker, men det har kommet i alle fall to batcher til senere. Den har fått sluttlagring på sherryfat, og det begynner å haste med å få skrevet smaksnotater siden flaska nærmer seg tom.
Nese: Tobakk, bålrøyk og tørket frukt. Kirsebær i mørk sjokolade. Med vann snur det mot kvistbål og lett gummipreg, litt lakrishubbabubba og fortsatt mørk sjokolade.
Smak: Mørk, tørket frukt. Mye røyk. Jeg er fristet til å si «varmrøkte, mørke plommer», uten at jeg helt vet om det er fysisk mulig å røyke plommer i røykovn. Et hint av brent gummi akkurat i det jeg svelger som går over i mørk sjokolade og fruktig, men mørkbrent kaffe på ettersmaken. Tørrere røyk med vann, og et drag av bitterhet fra eika.
Kommentar: Den har et heftig sherrypreg til «bare» å være sluttlagret, men den balanserer på rett side av grensen for for heftig. Et godt kjøp den gangen, de nye batchene er muligens litt i overkant dyre (om enn ikke i forhold til resten av markedet), men jeg kunne godt tenke meg å smake noen av dem for å se om de fortsatt holder samme kvalitet.
Jeg mener å ha lest at Laimrig ligger om lag en tredjedel av tiden på sherryfat. Jeg har selv tømt en flaske av den andre batchen for noen år siden. Herlig kombinasjon av sherry og peat.
Ja, det er såpass heftig sherrypreg at det sikkert kan stemme med en tredjedel. Det er jo fortsatt en «finish», selv om man jo kan diskutere hvor grensa går før man må finne på et annet begrep (om man bytter fattype etter tre år og så ikke tapper før etter ti ville det jo være rart å kalle det «finish»…). Men god, ja.