Austmann vs. 7 fjell på Diskoteket

austmann_7fjell

6. februar var det Austmann mot 7 fjell på Diskoteket i Trondheim. Bergenserne var travle de dagene de var i bartebyen, med brygging hos Austmann og «Møt bryggeren» hos Gulating blant annet. I tillegg hadde det visst blitt noe sent på fredag kveld. Men Vinko fra Austmann og Helge fra 7 fjell var klare til å servere oppmøtte ølhunder et utvalg av sine respektive brygg.

Det ble en riktig trivelig kveld. Mange gode øl, selvsagt, og mye intern, vennskapelig kniving bryggeriene i mellom. Litt uti seansen dukket bryggerne opp, de hadde brygget – av alle ting – og rakk ikke starten på arrangementet. Siden nyheten om at Hansa Borg investerer i Austmann var såpass fersk ble det selvsagt nevnt mer enn en gang at dette egentlig var å regne som et internt Bergensoppgjør og Helge serverte Austmennene diverse Hansa-brygg, for å – som han sa – vise dem hvordan deres eget øl kom til å smake i framtiden. Til gjengjeld sto ikke Austmennene tilbake for å nevne «rike onkel Friele» og hvordan de selv hadde jobbet seg opp fra bar bakke. Heldigvis var det ikke en konkurranse i å presentere øl (eller å disse motstanderen), i så fall hadde det vært fryktelig vanskelig å kåre en vinner, men nå var det jo først og fremst ølet vi var der for å bedømme.

Billedkvaliteten er så som så i dette innlegget, er jeg redd. Dempet belysning er bare forbokstaven.

IMG_1738

Først ut: Austmann Utpå 4,5 % mot 7 fjell Løvstakken 5,6 %

Utpå: Tørr koriander på nesa. Lett og fin smak med tydelig krydder og lett pepperpreg. Likte den bedre sist jeg smakte den.
Løvstakken: Lukter fint lite, litt tørt, litt malt. Smaker hveteøl med litt metallisk bismak, etterhvert veldig lett koriander og sitrus.Litt kjedelig vurdert som wit i alle fall.
Konklusjon: Jeg stemmer Utpå. Til tross for at jeg nedgraderte den på Untappd fra 4 til 3,25 stjerner slår den Løvstakken pga krydderpreget.

IMG_1752

Austmann Humledugg IPA 6,5 % mot 7 fjell Sjarlatan (Fake IPA) 4,7 %

Her hadde 7 fjell misforstått, sa Helge, og tatt med session IPA (en selvmotsigelse i følge guru Smith-Gahrsen, en IPA skal visstnok være minst 6-7 prosent), mens Austmann hadde med «den ordentlige IPAen». Han forventet derfor å tape denne runden.
Humledugg: Applesin og grapefrukt, appelsinskall, kumquat på nesa. Smaker syrlig appelsinskall og grapefrukt.
Sjarlatan: Lukter kandisert appelsinskall med lett tørrhet. Masse humletørrhet og bitterhet på smaken, mindre aromatisk.
Konklusjon: Humledugg er klar vinner, selv om det er det ølet jeg har opp- og nedjustert karakteren oftest på på Untappd. Det er tydelig avhengig av dagsform hvor godt jeg liker den. Sjarlatan mangler fylde, men det er vel heller ikke så overraskende når den er bare 4,7 %.

IMG_1741

Austmann Amber 4,5 % mot 7 fjell Kjuagutt 4,7 %

Amber: Lukter av røsta malt med lett bitterhet. Smaker lett karamellmalt, tørr, litt overdrevet bitterhet, særlig på ettersmaken. Etterhvert får jeg sjokoladetrukket karamell på ettersmaken.
Kjuagutt: Lukter karamell og litt cola-godteri. Smaker litt dødt øl, faktisk. Ellers ok, men kjedelig. Kvae som bismak, men akkurat det liker jeg faktisk.
Konklusjon: Kveldens første tvilstilfelle, men lander igjen på Austmann, mest fordi «dødt øl» er en dårlig assosiasjon.

IMG_1745

Austmann Tre gamle damer 5,5 % mot 7 fjell Bellevue 5,3 %

Tre gamle damer: Appelsinmarmelade og knekk på nesa. Malt, appelsin, appelsinskall og karamell på smaken.
Bellevue: Lite på nesa, litt sitrus som tenderer mot rengjøringsmiddel. Fruktig smak, fersken, appelsin, appelsinskall, særlig det hvite. Litt mye appelsinskall på ettersmaken, særlig når ølet blir litt varmere.
Konklusjon: Her hadde jeg nesten ventet walkover, siden Tre gamle damer har en tendens til å bli bedre for hver gang jeg driker det, men Bellevue var såpass godt at jeg ble i tvil. Likevel, Tre gamle damer er et veldig godt øl.

IMG_1743-2

Austmann Gamle Erik 5,6 % mot 7 fjell Kniksen 6,8 %

Gamle Erik: Kaffe og noe tørt på nesa. Smaken har veldig tørr humle, litt mye bitterhet for min smak på ettersmaken.
Kniksen: Lukter pepper, brennesle og brentmalt. Smaker en del malt, med relativt mye bitterhet og appelsinskall på ettersmaken. Den er god til å begynne med, men etter noen slurker tar appelsinskallet over.
Konklusjon: De ligger først ganske jevnt i hvor mye (lite) jeg har lyst til å drikke dem igjen, men Austmann vinner på at appelsinskall er så kjeeeedelig.

IMG_1735

Overall, altså, klarte jeg å stemme på Austmann på hver eneste runde, og da innbiller jeg meg til og med at jeg var ganske objektiv. Til glede for gjestene fra Bergen var ikke de andre øldrikkerne enige med meg, og 7 fjell vant flest av de fem rundene og ble erklært kveldens vinnere (selv om på totalt antall stemmer vant Austmann… med 1 stemme).

IMG_1759
Resultatene avsløres

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.