Hardanger Cidreri & Saftfabrikk Musserande eplecider 4,5 %

Høres fjongt ut men er reinspikka svada, på siden på boksen, med liten skrift, kan vi nemlig lese at sideren er «produsert av Arendals Bryggeri AS for Scandza Drikker AS». Lagd av norske epler presset i Hardanger, visstnok. Det kan jo stemme med virkeligheten, selv om jeg synes det med norske epler virker litt upresist: Har de blitt fraktet til Hardanger fra andre områder for å presses? Hva er så stas med å presse eplene i Hardanger? Det står riktignok også mange pene ord om den tradisjonsrike fabrikken Hardanger Cidreri & Saftfabrikk, men så står det videre at «Godsakene vert så frakta til Arendals bryggeri, der dei vert blanda med eplevin og tilsett bobler.» Det er altså en norsk variant av svensk vet-ikke-hva-du-skal-kalle-det-men-sider-er-det-ikke rusbrus vi snakker om her.

Hadde det ikke vært bedre å skilte med «lagd på ekte Hardangerepler» hvis du nå først skal skilte med Hardanger? Eller enda bedre: Lagd sider av eplemosten i stedet for å bruke den som blandevann?

IMG_5860

Nese: Friskt, eplemost med litt hint av pæremozell.

Smak: Eplemost og eplebrus.

Kommentar: Helt ok som brus, det smaker i det minste ordentlig epler. Bare så synd at den inneholder alkohol.

6 kommentarer til «Hardanger Cidreri & Saftfabrikk Musserande eplecider 4,5 %»

 1. Dette er et ulovlig produkt, med bakgrunn i makedsføringsloven. «Hardanger Cideri og Saftfabrikk» eksisterer ikke, og har heller aldri gjort det. Hardanger Saft og Siderfabrikk, som er det nærmeste vi kommer, har aldri hørt om produktet, og er selvsagt rystet over at dette produktet er i salg. Det er ikke hyggelig å tenke på hva slags andre bløffer som ligger i dette produktet. Scandza med Jan Bodd i spissen bør komme på banen å beklage for hele næringen av seriøse produsenter som forsøker å lage EKTE saker. Dette er bare ødeleggende og trist.

  1. Man skulle tro Hardanger saft og siderfabrikk hadde en rimelig bra sak med tanke på merkenavn, ja. Kanskje man skulle sende en klage til Forbrukerombudet også, det er jo å villede forbrukeren å markedsføre på denne måten.

 2. Hardanger Cidreri & Saftfabrikk har eksistert. Den ble drevet på Aga i Hardanger fra 1895 til 1916
  av Kristian Høye, som etter dette startet vinfabrikk på Gyldenpris i Bergen. (Jeg vet ikke om fabrikken eksisterte etter at Høye sluttet).

  Den kjente gullsmeden Emil Høye, tegnet en gang en plakat til Hardanger Cidreri & Saftfabrikk. Dette motivet brukes nå på Ciderflaskene til Hardanger Cideri AS på Aga, og vi lever i beste velgående, bare så det er sagt :o)

  1. Hei! Takk for info. Det endrer vel ikke at innholdet i boksen jeg testet har lite med Hardanger Cidreri & Saftfabrikk (og generelt med Hardanger eller sider for den del) å gjøre. Men jeg skulle gjerne testet sider fra Hardanger Cidreri AS 🙂

 3. Hei. Hardanger siderprodusentlag er på saken med rettigheter osv. men jeg vet ikke helt hvor saken står pr. i dag.

  Du er selvfølgelig hjertlig velkommen til Hardanger på cidersmaking. Her er flere seriøse produsenter godt i gang og enda noen til tenker på å starte opp.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.