Jämtlands Julöl 6,5%

Det årlige turen over grensa for å handle juleøl i Sverige er rimelig tradisjonsrik, og et av de viktigste elementene er å få tak i noen flaske Jämtlands Julöl. Juleølet til Jämtlands er rimelig legendarisk i svenske ølkretser og har til tider stått for over halvparten av årsproduksjonen til bryggeriet. De første årene var det kun å få tak i lokalet grunnet reglene til Systembolaget (man kunne kun bestille det til butikker i Jämtland). Mange ølentusiaster dro en ærendet til Jämtland får å få tak i det.

Den store produksjonen gjør at ting må gå kjapt unna, og under et besøk i sommer fikk vi vite at i førjulstida tok det 9 dager fra mesken ble satt til ølet var på flaske og klar til å sendes ut – skikkelig ferskøl med andre ord. For meg er dette et signal om at ølet trenger noe tid for å utvikles og sette seg – med andre ord kjøpt tidlig for å ha til jul.

Fire sorter malt i tillegg til havre er brukt i mesken og fem forskjellige humlesorter er tilsatt. Brygget er et overgjæret ale.

JamtlandsJulol65AMLFarge: Klar brunfarge med et rødt skjær og et tynt og godt brunfarge skum.

Nese: Maltdrevet med sjokolade og kaffe. En god bitteraroma henger over det hele. Rimelig enkel aroma.

Smak: Lett og tørt med et godt humlepreg opp en svært god maltbase. Kaffe, lakris og mørk sjokolade er tilstede, men uten å gjøre noe stort nummer av det. Liten og lett ettersmak som sitter en stund. I det hele et veldig ferskt preg.

Konklusjon: Et veldig ferskt øl og det passer nok for de som liker slikt. For meg vil nok dette ølet vinne på å få stå noen måneder før det nytes fullt ut, muligens til neste jul.

Innkjøpt: Systembolaget (Juldrycker, 27.30 SEK (pluss pant), 50cl)

Forfatter: Arve

Trønder, far, ølnerd, whiskynerd, hobbyautist, geek light, bussjåfør og anglofil.

En kommentar til «Jämtlands Julöl 6,5%»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.