König Ludwig Weissbier Hell

Hveteøl er noe av det mest populære importølet i Norge. De to mest populære er Erdinger og Paulaner. Bak disse to storselgerne er det mange andre å velge på, deriblandt Schneider Weisse og Weihenstephaner fra Tyskland. I tillegg til disse altså da König Ludwig Weissbier Hell. Hell på tysk betyr lys, men å tenke anglofilt er mye morsomere.

König Ludwig Schlossbrauerei ligger i Fürstenfeldbruck i Bayern i Sør-Tyskland og heter egentlig König Ludwig GmbH & Co. KG Schlossbrauerei Kaltenberg. Schloss Kaltenberg selv står for rundt en fjerdedel av den totale produksjonen, mens et mer moderne bryggeri like ved (samme eiere) står for resten. Slottet selv stammer fra 1292 og både slott og bryggeri er i eie av Prins Luitpold av huset Wittelsbach – tippoldebarnet til Bayerns siste konge, König Ludwig III.

I tillegg til egenproduksjonen er det også en viss lisensproduksjon av ølene som markedsføres under Kaltenberg.navnet, og da særlig pilsneren. I Sverige er det Krönleins som brygger Kaltenberg Pils og 3.5%-variantene, mens i Storbritannia brygger Thwaites Kaltenberg. I tillegg brygges det på lisens i Hviterussland, Bulgaria, Russland og Kroatia.

König Ludwig Weissbier Hell

Farge: Lys gylden til å begynne med, går mot herlig uklar gullaktig når man får med bunnfallet (det er en Hefeweissen tross alt).

Nese: Ren hvetekarakter, merkbar sødme.

Smak: Lys og hveteaktig. Et lite hint av banan og tropisk frukt. Eller ren og ukomplisert.

Konklusjon: En ren og pen hvetøl som ikke er overpreget av aromagjær som f.eks. Paulaner og ikke er fullt så kraftig på smaken som Erdinger. Et hyggelig bekjentskap som jeg gjerne slår følge med på varme sommerkvelder.

Forfatter: Arve

Trønder, far, ølnerd, whiskynerd, hobbyautist, geek light, bussjåfør og anglofil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.