Lesestoff til helga #20

Östersund: En god ale har skrevet en kort rapport fra maltfestivalen i Östersund.

Skottland: Loch Lomond er solgt (salget inkluderer Loch Lomond destilleriet, Glen Scotia destilleriet i Campbeltown og tappe-/pakkeanlegget Glen Caterine, smat alle selskapets merkevarer). Exponent Private Equity eier majoriteten av det nye selskapet Loch Lomond Group (via Whiskyman Norway på Facebook). «Private equity» kalles ofte aktiv eierkapital på norsk, og er fond/selskaper (det siste i dette tilfellet) som investerer i bedrifter som ikke er på børs. Man kan derfor anta at de nye eierene er ute etter å bygge opp Loch Lomonds inntjeningsevne for å oppnå avkastning på investeringen.

Speyside: Vårens Spirit of Speyside-festival nærmer seg. I år skal det kåres fire vinnere i festivalens Whisky Awards, og de åtte finalistene, som er plukket ut i blindsmaking fra 46 deltagende whiskyer, er annonsert på festivalens hjemmesider.

Norge: Om du ikke har fått det med deg før kan det kanskje passe å starte helga med å se NRKs FBI brygge øl? Ølportalen har skrevet litt om historien bak.

mortlach_4-bottles_lores

Dufftown: Diageo har offentliggjort flaskedesign og priser for den nye Mortlach-serien (saken om utvidelse og nylansering dukket opp i desember). Reaksjonene fra maltwhiskyentusiaster er i all hovedsak lite entusiastiske. Først og fremst fordi prisene mildt sagt er hårreisende. Den billigste nye Mortlachen kommer til å koste 55 pund for 50 cl, og dette er en NAS-tapning. Den nye attenåringen skal koste 180 pund for 50 cl, det tilsvarer 252 pund for en helflaske. Når man tenker på at den gamle Flora & Faunatapningen som skal erstattes var en 16 år gammel whisky til rundt 50 pund virker det som et ganske drastisk hopp å ta to hundre pund mer for en to år eldre whisky. Og man kan jo lure på om valget å tappe på halvlitersflasker er tatt for at prisen skal se mindre hårreisende ut. Når det gjelder flaskedesignen har den elementer fra arkitektur og ingeniørkunst, og flaskene er forsåvidt stilige, men jeg kan vel ikke helt se at basiswhiskyen har bruk for den typen fordyrende emballasje. 25-åringen, vel, den blir så dyr (600 pund) at 20-30 pund fra eller til for emballasjen ikke har noen særlig betydning, men både NAS’en og fatstyrke NAS’en burde vært pakket i helt ordinære flasker, spør du meg. Men det gjør altså ikke Diageo. Synd. Jeg skal nok smake noen av de nye Mortlachene når jeg får sjansen, men jeg tror ikke det blir aktuelt å kjøpe en eneste hel (vel…) flaske. Les mer hos Cognis (pressemelding) og dramming.com (analyse).

Norge: Vinmonopolets nyhetsslipp for mars og april var i dag. Du finner oversikt over nyhetene på polets egne sider (se nederst for komplette lister).

Isle of Harris: De Ytre Hebridene får sitt andre whiskyprosjekt, Hearach skal bygges på Isle of Harris. Les mer hos The Scotsman.

Trondheim: Anders og Steinar vant Norbrygg og Ringnes sin porterkonkurranse og får dermed brygge sin baltiske porter hos Ringnes, hele 40.000 liter av den. Vi gratulerer og gleder oss til å smake. Les intervju med bryggerne hos Ølportalen.

En kommentar til «Lesestoff til helga #20»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.