Bryggerifestivalen 2024

Vi er her igjen, august starter i morgen og det gjør også Bryggerifestivalen. I fjor prioriterte vi bort festival, i år har jeg tenkt å få med meg bittelitt i alle fall. Jeg satser på å være der kort tid etter åpningstid torsdag, så får vi se hvor lenge jeg blir (veldig mange timer blir det ikke).

Bilde fra 2022-festivalen

I år er menyen tilgjengelig på festivalens egne sider, i et delvis filtrerbart format: Bryggerifestivalen 2024 Meny. Men jeg er meg fremdeles og foretrekker regneark. Og om du også gjør det, finner du menyen i regnearksformat her.

Vel, mesteparten av menyen. Jeg har ikke tatt med mat, jeg har bare tatt med øl og sider (ikke brus, mocktails etc) fra alkoholfritt-utvalget og de mjødene fra Mjøderiet som bare er tilgjengelig en av dagene droppet jeg (siden jeg ikke er noen fan av mjød) – du får sjekke nettsiden om du er interessert i noe av det.

Jeg kommer definitivt ikke til å sette personlig rekord i antall innsjekk (dvs antall øl smakt) i år, men dersom du har lyst til å få smakt flest mulig øl nå når du har sjansen har jeg et par tips:

  1. Vær to (eller flere). For det første har du da noen som kan holde av plassen når du går for å kjøpe øl eller gå på do. For det andre kan dere dele smaksprøver.
  2. Ha flere enn ett glass. Ta med fra tidligere festivaler om du har (så lenge de har rett størrelse og målelinjer har det aldri vært et problem) eller kjøp flere. Da kan du/dere for det første kjøpe mer enn ett øl per handlerunde, og for det andre er det nesten alltid mulig å få to halve 1-oi-øl fra samme bryggeri for en Oi! (2-oi-øl får du gjerne spørsmål om du vil ha en halv eller en hel av uansett, men det gjelder selvsagt disse også).

1 dl er ikke mye, men for å avgjøre om dette er noe du har lyst til å drikke mer av – senere på festivalen eller en annen dag, der mulig – holder det vanligvis med en slurk eller to og da er 1/4 dl nok. Skal du dele øl med noen du ikke vil drikke fra samme glass som er det selvsagt også nyttig med ekstra glass slik at dere kan fordele smaksprøven på flere glass før dere begynner å smake – bare sørg for å ha styr på hvilke glass dere bruker til hva.

Generelle festivaltips før ølfestival ligner en del på tipsene mine for whiskyfestivaler, men kort oppsummert:

  1. Spis først og/eller underveis. Det er serveringssteder inne på festivalområdet og rett utenfor er hele Trøndelags matfat samlet, du har INGEN unnskyldning for å drikke på tom mage.
  2. Drikk vann også (særlig om det blir varmt i været, ja det skjer også av og til i Trondheim). Det er vannstasjoner på området, så du kan ha med deg en flaske du kan fylle på underveis.
  3. Sjekk menyene på forhånd og lag en prioriteringsliste eller ta det hele helt på sparket. Med øl er det ikke like viktig med rekkefølge (men ikke tro at du kan gi en fair bedømmelse av en pale ale rett etter at du har drukket en impstout, gi smaksløkene dine en sjanse til å hente seg inn igjen).
  4. Noter (eller bruk en app som Untappd), i det minste hva du smaker og tommel opp/ned.
  5. Flere av bryggeriene har med øl merket som «festivalspesial», en del har også med andre øl som det finnes begrenset mengde av. Personlig prioriterer jeg disse.
  6. Gi deg i tide. Det er ukult å sovne under bordet.

Innlegg om tidligere års festivaler finner du under emneknaggen Bryggerifestivalen i Trondheim.