Man kunne kalt det et tilfeldig utvalg, men siden utvalget består av «de jeg hadde lyst til å smake først», plukket på en tur på Bankkvartalet fredag ettermiddag, ville det være løgn. Forhåpentligvis rekker jeg en del 2, 3 osv. før jul, det vil vise seg. I første omgang kikket jeg bare på de norske, det er i grunn nok å ta av der.
Færder Mikrobryggeri Jul (2016) 8,5 %
Nese: Lukter maltrikt og «belgisk», med innslag av nellik.
Smak: Maltrikt, men også ganske tørt. Et lett vinøst preg, og smak av, hm, kvae, nellik og… Jeg har lyst til å si røkelse, men det er mindre parfymert enn det skulle tilsi.
Kommentar: Skikkelig gjort. Skikkelig godt. Skal prøve å sette en flaske eller to i kjelleren, tror jeg, i alle fall til påske.
Grad av jul: Fire (og et halvt?) juletrær.
Bådin Tussvatnet (2016) 8,2 %
Nese: Lukter «juleøl». Litt syrlig, mørk frukt, mye krydder.
Smak: Mørkt, tørt, lakristoner og krydder.
Kommentar: Mer spennende på lukt enn på smak, men ikke ueffent.
Grad av jul: Tre juletrær.
7 Fjell Sinterklaas (2016) 7,7 %
Nese: Maltsødme.
Smak: Maltrikt, brent sukker, hint av svart pepper, mørk sirup på ettersmaken. Tross alt det, ølet er ikke søtt.
Kommentar: En ganske god belgisk dubbel. Men er det et juleøl? Tja. Det kan uten tvil drikkes i julen.
Siden jeg har lest etiketten har jeg et spørsmål: Det står «dadler og kandissirup gir ølet en sødmefull men tørr avslutning» (sic) og så står det «Ingredienser: Vann, malt, humle: Horizon, Fuggles, gjær, dadler. Inneholder gluten» (ikke helt sic, da jeg har fraveket fra orginalens store bokstaver, men jeg har ikke fjernet noe, kors på halsen og ti kniver i ryggen). Ok, to spørsmål, men det viktige først: Hvor ble det av kandissirupen? (Det andre spørsmålet er om noe kan være sødmefullt og tørt samtidig. Det tredje – ja jeg kom på et til – er hvor ble det av kommaet før «men»?) Ja, jeg flisespikker. Ølet er fortsatt godt.
Grad av jul: To juletrær.
Lindheim Ølkompani 100 Days of Juleøl (2016) 7,8 %
Nese: Tørt og litt kaffeaktig, vanilje
Smak: Kaffebønner og tørr stout. Litt treaktig vanilje. Veldig mørk sjokolade.
Kommentar: Jeg tror jeg hadde likt det bedre med litt mer maltsødme, dessuten høres ølet mer spennende ut når du leser etiketten enn det faktisk smaker, noe som er litt skuffende. I tillegg får jeg ikke noe særlig julefølelse. Likevel vokser det litt på meg, og havner på lista over øl det kunne vært interessant å lagre et par flasker av, i alle fall fram mot påske.
Grad av jul: Ett juletre.
En kommentar til «Juleøl 2016 del 1»