Fryken Havre Ale 5,6%

I den langvarige serien «Nye Svenske Bryggerier» er turen kommet til et bryggeri som kom til verden i 2014 – Västra Ämterviks Bryggeri. Stedet er Sunne i Värmland like ved innsjøen Frykens bredd (verdenskjent gjennom Thore Skogmans sang Fröken Fräken – mest kjent er vel Sven Ingvars versjon). Lokalene er et gammelt storkjøkken fra 40-tallet der mesketanken er en ombygd 1250 liters melketank med varmetepper innvendig til oppvarming, gjæringskarene er åpne og kjølerommet inneholder langringstankene.

Noe som skiller Västra Ämtervik fra andre er at de bruker havreskall (restprodukt fra en lokal skrädmjölsmølle (skrädmjöl er mel av røstet havre, en tradisjonsrik råvare som man lager nävgrö/mutti av).

I Havre Ale finner vi i tillegg til havre pilsner-, münchener-, karamell- og hvetemalt. Engelsk ale-gjær er brukt for å gi en fruktigere karakter. Humlesortene er Fuggle, First Golf og Sterling.

VastraAmtervikFrykenAleAMLFarge: Gylden bronsefarge med en tynt lett brunaktig skum.

Nese: Lett karamellaktig aroma sammen med en litt ristet karakter.

Smak: En lett søtlig (karamell) karakter. Malten kommer godt fram mens humla ligger trygt i bakgrunnen. Ingen voldsom fylde men grei nok, den søtlige maltkarakteren blir liggende igjen et god stund.

Konklusjon: Et søtlig brygg som nok vil passe bedre til mat enn alene (de anbefaler den til solid husmannskost eller krydderrike gryter). Til å være et nytt bryggeri er det mer enn godkjent og jeg kjenner at jeg nok har en liten forkjærlighet for stilen (britisk).

Innkjøpt: Systembolaget BU (27,10 SEK / 33cl)

Forfatter: Arve

Trønder, far, ølnerd, whiskynerd, hobbyautist, geek light, bussjåfør og anglofil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.