Helsingborgs Kaffestout 8,5%

Det er ikke ofte jeg kjøper svenskt øl i Norge, men denne kom ble jeg fristet av på Vinmonopolet Valentinlyst for et par uker tilbake. Siden jeg skulle til Sverige snart sjekket jeg kjapt opp på Systembolagets sider, der den var oppført som utsolgt – så da ble en flaske med meg hjem.

Helsingborgs Bryggeri bygger på tuftene etter det gamle bryggeriet i byen med samme navn som ble grunnlagt i 1850. I 1967 skjedde det som ofte skjedde på den tiden, Pripps kjøpte dem opp og noen år senere, i 1975, la de ned bryggeriet. I 2010 startet to ølentusiaster opp med støtte fra 200 andelseiere. De brygger 18 sorter øl og har en årsproduksjon på 80.000 liter.

HelsingborgsKaffeporterAMLFarge: Mørk, mørk brun, med et hint av rødlig skjær.

Nese: Traktekaffe fra vakuumpose, type Coop Rød. Litt sjokolade og lakris er gjemt godt bak den kraftige kaffeduften.

Smak: Kaffedrops, vaniljekrem, bittersjokolade, ren mørkbrent kaffe (som der en stund siden var malt) og litt vassen fruktsmak som av import-plommer og daff vannmelon.

Konklusjon: Et rikt og mektig øl men som likevel er ganske friskt. Balanse er det ikke mye av da det er mange smaker som krangler om oppmerksomheten. Men det er vel en form for balanse da ingen av dem overdøver de andre i noen stor grad. Helsingborgs Bryggeri anbefales å følge.

Forfatter: Arve

Trønder, far, ølnerd, whiskynerd, hobbyautist, geek light, bussjåfør og anglofil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.